Rakott krumpli kolbásszal, besamellel. Próbáld ki te is ezt a könnyű receptet!

Recept nyomtatása
Rakott krumpli kolbásszal, besamellel
A receptben megadott mennyiség kb. egy 25*35 cm-es, mély tepsihez, 6-8 fő számára elegendő.
rakott krumpli tepsiben
Fogás Főételek
Előkészítés 80 perc
Sütés/főzés 45 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Főételek
Előkészítés 80 perc
Sütés/főzés 45 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
rakott krumpli tepsiben
Elkészítés
 1. Pucold meg és főzd meg nagyon sós vízben, egészben a krumplikat. Ne főzd túl, a salátának való krumpli általában kisebb, gyakran 10-15 perc alatt megfő. Ha egy éles késsel könnyen átszúrható, kész.

  A krumplit lehet héjával vagy anélkül főzni. Én általában héjával együtt főzöm, akkor egy kicsit ízesebb, utána húzom le a héját.

  Hogy miért és mennyire legyen sós a víz, lásd a megjegyzéseknél.
 2. Közben főzd meg a 12 tojást. Ez forrástól számítva 8 perc alacsony lángon.
 3. Ha megfőtt a krumpli, öntsd le a levét, és hagyd kihűlni. A tojásokról is öntsd le a forró vizet, és hagyd őket hideg vízben kihűlni, utána pucold meg őket.
 4. Közben a sütőt melegítsd be 200 fokra. Ha van légkeverés, használd azt.
 5. A kolbászt vágd kb. 1 cm-es karikákra, és közepes tűzön pirítsd meg. Ne legyen túl kemény, ne süsd túl, csak a zsírját engedje ki kicsit.
 6. 5 dkg vajból, 5 evőkanál lisztből és 5 dl tejből készíts besamel mártást. Ennek részletes leírását a linkre kattintva megtalálod (az ott megadott mennyiség felét használd).
 7. Az elkészült besamelt sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsd. Kicsit hűtsd ki, és keverj bele 250 g tejfölt.
 8. A tepsit kevés zsírral vagy olajjal kend ki.

  Én kacsazsírt használok, ami plusz ízt ad a rakott krumplinak.
 9. Most jön a rakott krumpli rétegzése. Először a tepsi aljára megy a krumpli kb. harmada, fél cm-es karikákra vágva. Rá a tojás fele, szintén fél cm-es karikákra vágva. A tojást sózd egy picit, locsold rá a kolbászzsír felét és öntsd rá a besamel felét. Végül tedd rá a kolbász felét. Majd ismételd meg a lépéseket: a krumpli harmada, rá a maradék tojás, só, kolbászzsír és a maradék besamel, végül a maradék kolbász. A tetejére a kolbászkarika réteg után a krumpli utolsó harmada kerül.
  rakott krumpli rétegzése 4
 10. A tetején egyenletesen kenj el kb. 600 g tejfölt.
 11. Végül szórd meg 25 g zsemlemorzsával, bár ez akár el is hagyható.
 12. Az előkészített rakott krumplit tedd be a sütőbe. A hozzávalóknak már nem kell megfőniük, 45 perc alatt az ízek tökéletesen összeérnek, és a rakott krumpli tálalható.
Megjegyzés

A tökéletes rakott krumpli titka magában a burgonya fajtájában rejlik. Bármennyire meglepő ugyanis, de a rakott krumplihoz a salátának való burgonya a legjobb. Nem fő szét, de finom, krémes állaga lesz a rakott krumpliban.

A rakott krumpli nagyon jól tárolható: akár sütés előtt is beteheted a hűtőbe 1-2 napra, így előre el tudod készíteni, de készen is eltartható - akárcsak a maradék - több napig. Ilyenkor tálalás előtt melegíted fel a sütőben. Ez az a fajta étel, amire sokan azt mondják, hogy annál finomabb, minél többször melegítik.

A só (és fűszerek) mennyisége

A rakott krumpli esetében nagyon nehéz a pontos só mennyiséget megadni.Ízlés kérdése, nagyban függ pl. a krumpli főzővizében használt só mennyiségétől és a kolbászoktól is (van sósabb és kevésbé sós). Szinte minden hozzávaló rengeteg sót vesz fel, merj bőkezűen bánni a sóval, a rakott krumpli kolbásszal meghálálja.

Én a krumpli főzővizébe nagy mennyiségű sót szeretek tenni, így nem kell utána már nagyon sózni az összeállításnál, csak a tojásos réteget kell egy-egy csipetnyi sóval megszórni. Általában kb. 2 evőkanálnyi só megy 1,5 kg krumpli főzővizébe.

A besamelbe is mehet bőven só (akár a besamel receptben megadottnál is több), mert tejföllel hígítod, ami szintén “nyeli” a sót. Bánj nyugodtan bőkezűen a besamelbe kerülő borssal és a szerecsendióval is.