Ez a sólet recept gerslivel készül egy nagyobb agyagedényben (római tálban) vagy egy vaslábosban.

Ugyan az eredeti sólet recept több, mint fél napig készül de nem feltétlen szükséges a sólet elkészítéséhez ennyi idő. Forró sütőbe betéve a sólet hozzávalóit, 2-3 óra alatt készre fő.

A sólet gyakorlatilag bármilyen nagyobb tálban elkészíthető. Az előre beáztatott mázatlan római tál előnye, hogy  a gőz segítségével az ízeket benntartja a főzőedényben.

A nyersen beletett tojások 2-3 óra alatt nem csak megfőnek, hanem a húsok ízeit is átveszik. Pontosan úgy, mint a húsvéti sonka levében megfőzött tojások.

Recept nyomtatása
Sólet recept gerslivel
Sólet gerslivel
Fogás Főételek
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 3 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 3 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Sólet gerslivel
Elkészítés
Sólet előkészítése
 1. A babot és a füstölt tarját főzés előtti nap külön-külön áztasd be. Ha máz nélküli római tálat használsz, akkor azt is.
 2. Másnap a vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg. A vöröshagymát vágd apró kockákra, a fokhagymát törd át fokhagymanyomón, vagy reszeld le apró lyukú reszelőn.
 3. A paprikát és a paradicsomot mosd meg. A paprikát csumázd ki, a paradicsomból vágd ki a kocsányt, majd vágd fel apróra mindkettőt.
 4. A babról és a füstölt húsról (és a római tálról) öntsd le a vizet. A füstölt tarját vágd kisebb szeletekre.
 5. A gerslit folyó víz alatt alaposan mosd át, majd csepegtesd le. A tojásokat is mosd meg.
A lecsós alap elkészítése
 1. Egy serpenyőben hevítsd fel a zsírt, majd dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Párold üvegesre.
 2. Ezután add hozzá a megmosott és összevágott paprikákat és a paradicsomot, melyek a hőtől levet fognak engedni. Addig főzd ezt a lecsós alapot nagy lángon, míg a leve el nem párolog.
 3. Húzd le a tűzhelyről és keverd el benne a fokhagymát. Amikor a megérzed fokhagyma intenzív illatát, add hozzá a fűszerpaprikát és a borsot is, majd az egészet még egyszer jól keverd át.
 4. Végül az egészet terítsd el annak a tálnak az alján, amiben a sóletet készíteni fogod.
A sólet összeállítása és megsütése
 1. Öntsd bele a sütőtálba a bab felét.
 2. A bab tetején oszlasd el a felszeletelt füstölt tarját, majd borítsd be az átmosott gerslivel.
 3. A gersli tetejére jön a bab második fele, majd a végén a tojások (egészben). Érdemes a felső bab rétegben kicsi mélyedéseket csinálni, hogy a tojások ne lógjanak ki túlságosan a bab közül.
 4. Öntsd fel annyi vízzel, hogy legalább egy ujjnyira ellepje a babot.
 5. Sütőben 180 fokon süsd 2-3 órán át. (A sütőben készítés nagy előnye, hogy nem kell kevergetni, nyugodtan magára lehet hagyni akár egy-két órára is.)
 6. Amikor a sólet elkészült, a tojásokat vedd ki belőle, megpucolva és félbe vágva tedd az elkészült étel tetejére.
Megjegyzés

A sólethez bármilyen Európában elterjedt szárazbabot nyugodtan felhasználhatunk. Ugyan sok helyen az apró fehér babot használják legszívesebben a sólethez( mert méretében az passzol leginkább a gerslihez). De ha csak nagyobb szemű tarka babunk van otthon, azzal is az eredeti sólethez közelálló ízvilágot fogunk kapni.

Sólet gerslivel kétféle húsból

A sóletnek a zsidó hagyományban nagyon sok változata létezik. A legtöbb sólet recept kétféle húst használ a sólet elkészítéséhez. A fenti receptben azért nem szerepel 2 fajta hús (csak füstölt), hogy könnyebben és olcsóbban elkészíthető legyen. Ha te is két fajta húsból szeretnéd elkészíteni:

 • A füstölt tarjához választhatsz kacsa-, liba- vagy pulykacombot, esetleg pulykamellet.
 • De elkészítheted a sóletet füstölt tarja helyett füstölt csülökkel, füstölt oldalassal sertés combbal vagy felkarikázott füstölt kolbásszal is.
 • Fél kiló füstölt libamellből vagy pulykamellből is kiindulhatsz, amihez választhatsz 30-40 dkg felsált, marha lapockát vagy fartőt.
 • Vagy a tarja, a csülök illetve az oldalas mellé tehetsz 30-40 dkg felkarikázott füstölt kolbászt is.

Bárhogyan is legyen, a sólet összeállításakor a húst mindig középre, a két babréteg közé tegyük, hogy a (füstölt) hús íze minél jobban átjárja a babot és a többi összetevőt.
Jó étvágyat!

A recept eredetileg az egytaletelek.hu  weboldalon jelent meg, ahol további főzelék recepteket találsz.