A csokis muffin többféle változatban létezik az angolszász világban, magyarra nehéz ezek nevét tökéletesen lefordítani. Ez a recept az eredetileg „chocolate chip muffin”, vagyis csokidarabos muffin kategóriába tartozik. Maga a tészta fehér, nem tartalmaz kakaót, viszont a muffin csokidarabokkal sül. Evés közben ezek a csokidarabok enyhén roppannak majd elolvadnak a szádban. Igazi élvezet…

Recept nyomtatása
Csokis muffin
Csokis muffin
Fogás Desszertek
Konyha Amerikai
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 18 perc
Pihentetés 10 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Konyha Amerikai
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 18 perc
Pihentetés 10 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Csokis muffin
Elkészítés
 1. Melegítsd elő a sütőt 205 fokra. Készítsd elő a muffin sütő formát, tedd bele a papírokat. A forma tetejét, ahol nincs papír, kend ki vajjal, így nem fog leragadni a muffin teteje. A receptben megadott mennyiség 12 db normál méretű muffinhoz elegendő.
 2. Egy kisebb edényben keverd össze a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport és sót.
 3. A csokipasztillát vagy a bevezetőben írtak szerint apróra tördelt csokoládét tedd egy másik edénybe. Szórj rá egy maréknyit a lisztes keverékből, és forgasd át. Ha a liszt minden oldalról befedi a csokidarabokat, akkor azok nem fognak lesüllyedni a muffin aljára.
  Csokis muffin recept 2
 4. Egy nagyobb edényben keverd össze a többi hozzávalót: tejet, olvasztott vajat, tejfölt, tojást, fehér és barna cukrot és a vaníliás cukrot. A tejfölnek és a barna cukornak köszönhetően ez a csokis muffin igazán puha, omlós lesz még sütés után akár több nappal is! Add hozzá a lisztes keveréket, és keverd el az egészet. Nem kell jól kidolgozni. Végül forgasd bele a csokidarabokat.
  Csokis muffin recept 3
 5. Egy evőkanál segítségével tedd a tésztát a muffinformákba. Kb. két evőkanál megy egybe, nagyjából a papír 3/4-éig.
  Csokis muffin recept 4
 6. Süsd 16-18 percig. Akkor van kész, ha a közepébe szúrt fogpiszkálóra vagy villára nem ragad rá a tészta. Ne süsd túl, akkor kiszárad! Vedd ki a sütőből, néhány percig hagyd a formában hűlni, aztán vedd ki és a tányéron vagy rácson hűtsd ki szobahőmérsékletűre, mielőtt tálalod.
  Csokis muffin recept 6
Megjegyzés

Ez a csokis muffin recept a tejfölnek, a zsíros tejnek és a barna cukornak köszönhetően egyáltalán nem száraz, hanem igazi tömör, de mégis nedves és lágy hatású süteményt eredményez. Ha miután kihűlt, egy zárható dobozba teszed, akkor több napig eláll, és egyáltalán nem szárad ki, nem lesz kevésbé élvezhető.