A jó barbecue szószt (vagy bbq szószt) kétféleképpen is fel szokás használni. Egyrészt a barbecue-t kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt hagyományos mártogatósként vagy szószként is használható. Akinek kevés az íz a sült húsban, az tovább tobzódhat az ízkavalkádban, ha belemártogatja a falatokat a tökéletes barbecue szószba.

A barbecue szósz elkészítése tulajdonképpen önmagában nem nagy tudomány – a titok inkább a megfelelő hozzávalókon és arányokon múlik.

Recept nyomtatása
Barbecue szósz recept
Barbecue szósz 2
Fogás Alaprecept
Konyha Amerikai
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
dag
Hozzávalók
Fogás Alaprecept
Konyha Amerikai
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
dag
Hozzávalók
Barbecue szósz 2
Elkészítés
 1. Egy tálkában keverd össze a sót, az őrölt borsot és a pirospaprikát. Ha igazán csípős bbq szószt szeretnél, akkor használj csili port.
 2. Egy nagyobb tálban szintén keverd össze a ketchupot, mustárt, ecetet, Worcestershire szószt, citromlét, szójaszószt, melaszt, mézet, tabasco szószt és barna cukrot.
  Barbecue szósz készítése 5
 3. Vágd fel apróra a hagymát, nyomd át vagy reszeld le a fokhagymát.
 4. Egy lábasban, közepes lángon párold üvegesre a hagymát kb. 5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd még fél percig.
  Barbecue szósz készítése 1
 5. Utána a száraz fűszerek jönnek, további fél percig.
  Barbecue szósz készítése 2
 6. Legvégül a ketchupos keveréket öntsd hozzá.
  .Barbecue szósz készítése 3
 7. Keverd el, és lassú-közepes lángon időnként megkeverve főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik.
  Barbecue szósz készítése 4
 8. A barbecue szósz felhasználásra kész. Ha gondolod, leszűrheted, de a kellemesen megpuhult hagyma- és fokhagymadarabok csak rusztikusabbá, háziasabbá teszik, és egyáltalán nem zavaróak.
Megjegyzés

Ahogy a cikk elején írtam, minden barbecue szószt alapvetően két célra lehet felhasználni:

 1. Egyfajta grill (vagyis igazából barbecue) pácnak: A barbecue sütés végén a húst bekenni vele, hogy szépen karamellizálódott, ízletes kérget kapjon.
 2. Szósznak: A kész barbecue-t lehet bele mártogatni. (Vagy tulajdonképpen akár más ételt is, a barbecue-szósz tökéletes pl. chipshez, hagyományos sült húshoz, de akár még zöldségekhez is.)

És bármilyen meglepő, de a világszerte inkább elterjedt mártogatós jellegű használattal ellentétben az első az, amire „kötelező” használni – legalábbis az USA déli államaiban elterjedt barbecue receptekben. Vagyis nincs igazi barbecue anélkül, hogy a sütés vége előtt megkennénk a húst a szósszal.