Ez a sertés pác igazi barbecue ízt ad a sertéshúsnak. Előre szólok, ez nem a hagyományos magyar ízlés szerinti sós-borsos ízvilág. Mivel ecetes, cukros lében érik a hús, egyszerre kellemesen savanykás és édeskés ízt várj tőle.

De egyvalamit garantálok: ha nyitott vagy az új ízekre, akkor nem bírod majd abbahagyni!

A texasi sertés pácnak az elkészítése viszonylag egyszerű, a titok inkább a hús sütésében van. Lényegében a hagyományos barbecue sütést kell itt megvalósítani – ami ha nem is tökéletesen, de egészen jól kivitelezhető otthoni sütőben is.

Én az otthoni sütőben sütést mutatom be. Grillen is hasonlóan elkészíthető, de nagyon fontos, hogy ha tökéletes barbecue-t akarsz, akkor az itt megadotthoz hasonló, három lépésben, lassan süsd a húst.

Recept nyomtatása
Texasi sertés pác recept
Texasi sertés barbecue 1
Fogás Főételek
Konyha Amerikai
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 3 óra
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Amerikai
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 3 óra
Pihentetés 8 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Texasi sertés barbecue 1
Elkészítés
 1. Egy edényben keverd össze a pác hozzávalóit: a narancs és citromok héját és levét, az ecetet, a cukrot, borsot, Tabasco szószt és az apróra vágott fokhagymát.
  Mivel ennek a pácnak az egyik lényege az ecet, fontos, hogy jó minőségű almaecetet használj. Itt semmiképp sem szabad a tömeggyártású „ételecetet” felhasználni, almaecetet a legtöbb nagyobb üzletben árulnak. Én most mézes almaecetet találtam, ez a recept eredeti verziójához képest is még édesebbé tette a végeredményt.
 2. Ezt a sertés pácot szeletelt, vagy egész húsokhoz is használhatod. Nagyjából 1-1,5 kg húshoz elegendő, a lényeg, hogy minden oldalról érje a húst, lepje el teljesen. Én itt a receptben 1,5 kg húst használtam, vegyesen oldalast és tarját, szeletelve.
 3. Egy zárható dobozba tedd a húst a páccal együtt, és érleld legalább egy éjszakán át. Ha egy napig a pácban érlelődik a sertés, az csak jót tesz neki.
  Texasi sertés pác
 4. Melegítsd elő a sütőt 135 fokra, csöpögtesd le a húsokat és tedd egy tepsibe. Ha nem fér be egybe nem gond, süthető akár egymás fölötti két tepsiben is (én is így csináltam).
  Texasi sertés sütése
 5. Tedd be a húst a sütőbe, és 135 fokon (nem elírás) süsd 2 órán át, nem letakarva. A sütési idő felénél sózd meg a húsokat (a pácban nem volt só).
  Megjegyzés a sütési idővel kapcsolatban: ez szeletelt tarjára és oldalasra vonatkozik. A lényeg, hogy a 3 sütési lépés végén – lásd kicsit lejjebb a következő két lépést – villával szétszedhető legyen a hús. Ha egészben sütöd, akkor kb. 1,5-szer ennyi idővel számolj.
  Barbecue szósz
 6. A két óra letelte után fordítsd meg a húsokat, sózd meg a most fölülre került oldalukat is, és tedd vissza a sütőbe, most már 180 fokra. 40 percig süsd így, egyszer megforgatva.
  Texasi sertés sütése 1
 7. A harmadik sütési lépés előtt kend be a húsok tetejét a korábban elkészített barbecue szósszal, és süsd így kb. 7-8 percig. Utána fordítsd meg a húsokat, kend be azt a felüket is, és süsd további 7-8 percig.
  Texasi sertés sütése 3
 8. A végeredmény rendkívül porhanyós, szó szerint villával könnyen szétszedhető, isteni sertéssült. A texasi pácnak köszönhetően enyhén savanykás, ugyanakkor egyszerre édes, karamellizált ízű, semmihez sem hasonlítható barbecue élmény.
  Texasi sertés sütése 5
Megjegyzés

Akár szabadban, akár sütőben készíted, ez a pácolt sertés kiváló vendégváró étel. Szinte bármilyen köret illik hozzá, sült krumpli, steak burgonya, grillezett vagy párolt zöldségek, ahogy tetszik.

Mint minden sült hús esetében, 10-15 percet érdemes várni a sütés után, és csak akkor fogyasztani.
Jó étvágyat!

Texasi sertés barbecue 2