A struffoli egy hagyományos, Nápolyból származó karácsonyi desszert. A mézben áztatott, aranyszínű kis golyócskák színes cukor- és kandírozott gyümölcsdarabokkal nagyon dekoratívan mutatnak az ünnepi asztalon. De tény, hogy ha egy mondatban kellene a struffolit jellemezni, akkor azt mondanám, hogy szebb mint amilyen finom.

Recept nyomtatása
Struffoli: karácsonyi desszert Nápolyból
Struffoli
Fogás Desszertek
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Struffoli
Elkészítés
 1. Szitáld egy tálba a lisztet, a közepébe csinálj mélyedést. Add hozzá a tojásokat és a tojássárgáját, a vajat, a cukrot, a sót, a reszelt narancs- és citrom héját, illetve a rumot.
  Struffoli készítése 1
 2. Gyúrd össze tésztagolyóvá, és alaposan dolgozd ki. Egy konyharuhával letakarva pihentesd hűtőben legalább fél órát.
  Struffoli készítése 2
 3. Szedd a tésztát apró darabokra, és a tenyereddel sodorj belőlük ujjnyi vastag rudakat. Ne lepődj meg, a gumihoz hasonlóan viselkedik, és elég nehéz a megfelelő méretet elérni. Ha kész vagy, a gnocchi készítéséhez hasonlóan vágd kb. 1-1,5 cm-es kis nudliszerű darabokra. Arra figyelj, hogy a kis golyócskák ne ragadjanak össze.
  Struffoli készítése 3
 4. Ha az összes kis struffolit felvagdostad, akkor egy széles serpenyőben forrósíts olajat. Közepes lángon, kis adagokban süsd ki a tésztákat. Nem kell sötét színűre, inkább halvány, aranybarnák legyenek. Ahogy a csöröge fánk is, a struffoli is nagyon gyorsan, egy-két perc alatt megsül, vigyázz nehogy megégjen. Szedd papírtörlőre, és hagyd hogy minél jobban felitassa az olajat.
  Struffoli készítése 5
 5. Ha az összes struffolit kisütötted, egy széles lábasban melegítsd fel a mézet. Elég csak annyira, hogy éppen folyós legyen. Vedd le a lángról, és borítsd bele a golyókat. Add hozzá a színes cukorkák és a kandírozott gyümölcsök felét, és keverd jól el, hogy minden oldalukat átjárja a méz.
  Struffoli készítése 7
Megjegyzés

A struffolit többféleképpen lehet tálalni, a lényeg hogy minél ünnepibb legyen. Miután elrendezted őket, szórd rájuk a maradék színes cukrot és kandírozott gyümölcsöket, amíg még a méz folyós. A struffoli érdekességbe, hogy Nápolyban az ottani specialitással, kandírozott sütőtökkel (cucuzzata) kínálják.

További karácsonyi recepteket találsz a Karácsony Blog oldalunkon: karácsony receptek >>