A songoku pizza nem más, mint a sonkás-gombás-kukoricás pizza nevének találó, és mára már a köztudatba is teljesen átment rövidítése. Habár nem egy klasszikus olasz összeállítás, de itthon mégis elterjedt ez a pizza.

Recept nyomtatása
Songoku pizza
Ebben a songoku pizza receptben a mennyiség (1 kg liszt) 6 darab normál méretű (kb. 30-32 cm-es) pizza elkészítéséhez elegendő. Ha nem használod fel az összes tésztát, akkor hűtőben 5-6 napig, mélyhűtőben 2-3 hónapig eltartható.
songoku pizza
Fogás Főételek
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Főételek
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
songoku pizza
Elkészítés
 1. Készítsd el a pizzatésztát. Ehhez először 1 kg lisztet szitálj egy kelesztő tálba.
 2. Egy kisebb edényben, 2 dl kézmeleg vízben keverj el 1 tk. cukrot, 1 púpozott teáskanállal a lisztből, és morzsolj bele 5 dkg élesztőt.
 3. Futtasd fel az élesztőt - hagyd pihenni 10-15 percet meleg helyen.
 4. Adj a liszthez 2-4 tk. sót, és csinálj egy lyukat a közepébe.
 5. Öntsd a liszthez az élesztőt és + 50 ml extra szűz olívaolajat + kb. 400 ml vizet és dagaszd legalább 10 percig.

  Érdemes először 550 ml-t adni hozzá, megnézni hogy milyen a pizzatészta, és utána adagolni még ha szükséges.
 6. Extra szűz olívaolajjal bőven olajozz ki egy kelesztőtálat - ez 2-3 evőkanál. Tedd bele és forgasd meg a pizzatésztát, hogy minden oldalon olajos legyen. Keleszd a tésztát meleg helyen másfél órát.
 7. A másfél óra végénél kapcsold be a sütődet a lehető legmagasabb hőmérsékletre, vagy ha van, akkor pizza fokozatra.
 8. Öntsd le a vizet a mozzarelláról, nyomkodd ki amennyire tudod, és tedd egy szűrőbe, hadd csepegjen le minél jobban.
 9. A megkelt tésztából nyomkodd ki a levegőt. Akkor jó, ha olajos a külseje. 1 kg lisztből kb. 1700 g tészta lesz. Ez 6 felnőtt vagy 12 gyerek adag. 280 g tészta egy felnőtt pizza, 140 g egy gyerek pizza. Mérd ki pizzánként a tészta adagokat.
 10. A konyhapulton olajosan először a tenyereddel erősen nyomva formázz golyót belőle. Aztán egyre csökkentsd a nyomást, míg teljesen golyó formájú nem lesz.
 11. Lisztezett pulton, kicsit a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarva 15 percig pihentesd.
  pizza recept 2
 12. 15 perc után a tésztagolyót nyomkodd bele mindkét oldalán 2-3-szor egy jó adag lisztbe. Kezdd el lapítani az ujjaiddal még a lisztben, megtartva a kör formát. Utána a tésztát a kezedbe véve, folyamatosan forgatva, formázz belőle pizza alakot. Tedd a pizzatésztát egy pizzasütő lapra vagy tepsire.
 13. Halmozz pizzánként (mennyiségek innentől egy db 32 cm-es pizzára vonatkoznak) a tészta közepére 4 ek. (kb. 66 g) passzírozott paradicsomot (passata). Egy evőkanál hátuljával, körkörös mozdulatokkal terítsd szét a tésztán úgy, hogy a szélén maradjon ki kb. 2,5-3 cm.
 14. Szórd meg szárított oregánóval. Sózd ízlés szerint a paradicsomot. Ha sós a sonka, akkor kevésbé kell sózni. Önts pár csepp extra szűz olívaolajat a paradicsomos részre. Morzsolj szét rajta 125 g mozzarellát.
 15. Rendezd el szeletekre vágott nyers gombát, a sonkát és a kukoricát a pizzán. Kb. 80 g gomba (3-4 darab), 75 g gépsonka (kb. 7-8 szelet) és 50 g kukorica megy egy pizzára.
  songoku pizza recept 3
 16. Tedd a pizzát a teljesen forró sütőbe. A hőmérséklettől, a feltétektől és a pizza méretétől függően 8-12 perc alatt elkészül. Ha nincs pizza fokozat a sütődön, akkor időnként nyisd ki a sütő ajtaját, hogy a felhalmozódott pára tudjon távozni, de a sütési idő akkor is 8-12 perc a legmagasabb fokozaton.
 17. Ha szép barna a széle, akkor a songoku pizza kész.