Az angol kolbászt a helyiek bangersnek, vagyis robbanósnak hívják. Állítólag a világháborúk alatt annyira vizezték a kolbász töltelékét, hogy az a hő hatására sütés közben felrobbant, innen származik a név. Eredetileg bélbe töltve készítik, de ahogy írtam és ahogy most kipróbáltuk, ez nem feltétlenül szükséges hozzá. Kézzel formázva pedig egészen biztosan sokkal könnyebben kerül a családi asztalra.

Recept nyomtatása
Robbanós angol kolbászkák házilag
Bangers
Konyha Angol
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Konyha Angol
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Bangers
Elkészítés
 1. Enyhén verd fel a tojást, hámozd meg és reszeld le az almát és a citrom héját. Aprítsd fel a zöldfűszereket. Van, aki nem szereti a húst gyümölccsel keverni, az kihagyhatja az almát, bár sütés után annak az íze külön nem érezhető ki a kolbászkákból.
 2. Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban. Reszeld bele a szerecsendiót. Dolgozd össze alaposan, hogy minden fűszer és a zsemlemorzsa is egyenletesen legyen elosztva.
  Bangers 1
 3. Kóstold meg a keveréket, és ha szükséges, tegyél bele még fűszert ízlés szerint. Mivel ez nyers sertéshús, a legbiztonságosabb megoldás egy kis darabot kivenni, forró serpenyőben megsütni, és úgy kóstolni. Ennek a módszernek előnye még az is, hogy így a végleges, vagyis a megsült ízeket tudod ellenőrizni.
 4. A kezeddel formázz kis kolbász formákat, hosszúkás-hengeres fasírtokat. Ha gondolod, bélbe is töltheted egy műanyag tölcsér vagy egy levágott sarkú nejlon zsák segítségével, akkor minden szempontból rendes kolbászokat kapsz.
  Bangers 2
 5. Süsd meg a kolbászokat egy serpenyőben vagy a sütőben grill alatt. Öntöttvas serpenyőben vagy szabadban grillezve különlegesebb ízt kapsz. Közepes vagy inkább kisebb láng legyen, és elég ideig süsd, hogy a belseje is teljesen átsüljön. Ez a kolbászok vastagságától függően kb. 8-10 percet jelent. Ha már nem rugalmas a tapintása, akkor sült át.
  Bangers 3
Megjegyzés

Adhatsz hozzá mustárt, ebben az esetben ne dijonit, mert az olyan az angoloknak a saját ételeikhez, mint az istenkáromlás. Én almaszósszal és krumplipürével tálaltam. Az alma édeskés íze nagyon jól megy ehhez a húshoz, így egyébként mustárt sem kíván. Mint hagyományos pub étel, nagyon jól illik hozzá bármilyen, elsősorban angolos jellegű, édesebb ízű sör. Tökéletes családi vacsorára, de akár baráti összejövetelre is, mint apró harapnivaló.