Maradék rizsből, némi egyéb hozzávalóból pillanatok alatt készíthető egy szuper étel. A sült rizsnek nincs egyetlen, eredeti receptje, hanem ahány ország Ázsiában, ahány tartomány Kínában, annyi fajtája létezik. Ez most egy általam kitalált fajta, ami volt otthon jeligére, ahogy a sült rizs mint étel egyébként is erről szól. A fűszerezését illetően igyekeztem a fellelhető források alapján a leginkább eredeti, kínai ízvilágot megőrizni. Ha ízlik, tetszésed szerint variálhatod a hozzávalókat, hússal vagy hús nélkül, különböző zöldségekkel, így szinte minden alkalommal másfajta ételt készíthetsz.

Recept nyomtatása
Kínai sült rizs csirkehússal
Sült rizs csirkehússal 15
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 2 perc
Mennyiség
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 2 perc
Mennyiség
Hozzávalók
Sült rizs csirkehússal 15
Elkészítés
 1. Először is készíts elő mindent. A gyors kínai ételek egyik titka a „mise en place”, vagyis hogy a főzés előtt minden a helyén legyen, az előkészített hozzávalóktól kezdve egészen a keverőkanálig. Vágd fel vékony csíkokra a zöldségeket és a húst, vedd elő az ízesítőket, fűszereket, olajokat, verd fel a tojást. Készítsd elő a wokot és a kanalat, amivel kevered az ételt, illetve készíts elő egy-egy tányért, amibe a félig kész húst és tojást fogod tenni.
  Sült rizs csirkehússal 1
 2. Forrósítsd fel a wokot. Ha nincs wokod, normál serpenyőben is elkészítheted, csak minél nagyobb sütőfelülete legyen, és a lehető legnagyobb lángon használd. A wok használatához itt találsz egy leírást.
  Füstölgő wok
 3. 2 evőkanál olajban pirítsd meg a csirkét. Ízesítsd sóval, borssal, és kb. egy evőkanál szezámolajjal. Kb. 3 percig süsd, amikor már átsült de még nem lett kemény. Ha kész, vedd ki és tedd félre egy tányérban.
  Sült rizs csirkehússal 3
 4. 2 evőkanál olajban süsd meg a felvert tojást. Ez tulajdonképpen egy rántotta lesz. Öntsd a wokba, majd fél perc után, amikor az alja megsült fordítsd meg. Vágd föl a kanállal vékony csíkokra, és ahogy megszilárdult mindkét oldala, vedd ki ezt is egy tányérba. Gyorsan dolgozz vele, nem kell keményre sütni, a végén kap majd még egy kis hőt.
  Sült rizs csirkehússal 6
 5. A maradék 2 evőkanál olajban kezdd el pirítani a nyers zöldségeket. A mélyhűtött vagy konzerv zöldségeket (itt: zöldborsó) ne most, hanem majd a végén tedd bele. Sóval ízesítsd és kb. 2-3 percig pirítsd, amikor a zöldségek már picit megpirultak, de még haraphatók.
  Sült rizs csirkehússal 71
 6. Add hozzá a rizst. Ízesítsd szójaszósszal, szezámolajjal, sóval, borssal, esetleg csilipehellyel. A kínai változatok kevés szójaszószt használnak, inkább fehér-halványbarna, mint sötét lesz tőle a rizs. Forgasd rendszeresen, hogy az összes rizsszem piruljon át. Ha nagyobb darabokra állt össze, akkor a kanállal törd szét. 3 percig pirítsd a rizst. Ha mélyhűtött zöldborsót használsz, akkor a utolsó percben add hozzá.
  Sült rizs csirkehússal 9
 7. Add hozzá a csirkehúst és a tojást, keverd át és pirítsd fél percig. Ha konzerv zöldborsót használsz, akkor a legvégén add hozzá. Forgasd össze még egyszer, hogy minden hozzávaló átmelegedjen.
  Sült rizs csirkehússal 10
Megjegyzés

Tálald azonnal, melegen. Kiváló főétel, előétel, de szupergyors, pár perc alatt összeállítható vacsorának is jó akár maradékokból.