A french toast [ejtsd: frencs tószt] kifejezés angolul szó szerint azt jelenti, hogy francia pirítós. Ennek ellenére semmi köze nincs az általunk francia pirítósként ismert szendvicshez. De ha nem az, akkor mi?

A válasz egyszerű: a french toast magyarul bundás kenyér. Ugyanaz az étel, csak talán egy kicsit mégis másképp. A french toast – bár elvétve az angolszász világban is létezik az általunk ismert, sós verzióban – alapvetően egy édes bundás kenyér. Cukros, néha fahéjas. Sőt, mint ahogy az én receptemben, még akár kalácsból is készülhet.

Recept nyomtatása
French toast, édes bundáskenyér
French toast
Fogás Előételek
Konyha Amerikai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Előételek
Konyha Amerikai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
French toast
Elkészítés
  1. A french toast, vagyis édes bundás kenyér készítéséhez szeleteld fel a kenyeret vagy kalácsot ugyanúgy, ahogy egy rendes bundás kenyérhez tennéd. Ha kenyérből készíted, akkor ehhez a legjobb az amerikai típusú, édeskés ízű, szeletelt toast kenyér. Mindenképpen egy vagy két napos kenyeret használj, az jobban magába szívja a tojást és a tejet, mint a friss.
  2. Verd fel a tojásokat, és add hozzá a tejet vagy tejszínt, a cukrot és a fahéjat, illetve egy csipet sót. Forrósítsd fel a vajat és az olajat egy serpenyőben. A vaj és olaj mennyisége nem elírás. Nem kell bő olajban sütni, elég ha a serpenyő alján van némi zsiradék.
  3. Forgasd meg a kenyér vagy kalács szeleteket a tojásos tejben, hadd szívják tele jól magukat az ízekkel. Süsd ki őket közepes tűznél a vajas-olajban, mindkét oldalukon két-három percig, amíg szép sárgásbarnák nem lesznek.
Megjegyzés

Fogyasztható csak magában, de ahogy az amerikai palacsinta esetében, a french toastot is leggyakrabban egy kis vajjal és valamilyen édes sziruppal, például juharsziruppal tálalják. Sőt, ahogy az amerikai reggeliről írt cikkemben írtam, az édes és sós keverése ezen a szinten az óceán túlpartján egyáltalán nem probléma. A french toasthoz ugyanolyan szívesen tálalják a sült bacont, mint mondjuk egy jó omletthez.