A Croque-monsieur [ejtsd: krok-mösziő], vagy ahogy a franciák gyakran használják, csak ‘croque’ a hangulatos párizsi kávéházak és bárok talán legismertebb szendvicse, világszerte az egyik legnépszerűbb, gyorsan elkészíthető harapnivaló. Magyarországon francia pirítós néven a lecsupaszított, jelképes sonka és sajtmennyiséget tartalmazó változatával találkozhatsz.

Az eredeti verziót azért érdemes kipróbálni, mert ennek a szendvicsnek éppen a tetején ropogósra, a belsejében olvadtra sült sajt, a ropogós kenyér, és a sonka-sajt domináns íze adja meg az egyéni jelleget. Ezt pedig sajnos trappista sajttal és a hozzávalókat kispórolva nem lehet elérni. A croque-monsieur egyébként magyarul valami olyasmit jelent, hogy „ropogós úr”, de a Wikipedia és más források szerint az eredete nem ismert. Van egyébként ropogós hölgy, vagyis croíue-madame is, ilyenkor a szendvics tetejére még egy tükörtojást tesznek.

Recept nyomtatása
Croque-monsieur
Croque-monsieur
Fogás Előételek
Konyha Francia
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Előételek
Konyha Francia
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Croque-monsieur
Elkészítés
  1. Vékonyan vajazd meg a toast kenyereket.
    Croque-monsieur 2
  2. Pakold meg a szendvicset úgy, hogy egy réteg sajt, egy réteg sonka (ez a nagyobb szelet sonkából fél szelet), ismét egy réteg sajt és végül egy réteg sonka kerüljön egymásra. Ha reszelt sajttal jobban szereted (így folyósabb és talán még egy kicsit finomabb lesz), akkor pakold meg azzal is jól két rétegben.
    Croque-monsieur 3
  3. Tedd rá a másik szelet kenyeret. A tetejét kend meg vékonyan tejföllel vagy besamellel, és szórd meg a reszelt sajttal. Igazán ínyenc helyeken a tetejét sajtmártással, vagyis sajttal elkevert besamel mártással kenik meg.
    Croque-monsieur 4
  4. A sajt és sonka mennyiségén kívül a legnagyobb különbség a magyar francia pirítóshoz képest, hogy ezt nem szendvicssütőben sütik. Tedd forró grillsütőbe, vagy a sütőd grillezője alá, de ha nincs ilyened, akkor egyszerűen forró sütőbe. Süsd addig, amíg a sajt aranyszínű kérget kap a tetején, és a kenyér is ropogós lesz.
Megjegyzés

Frissen, forrón az igazi. Ilyenkor a sajt finom ropogós a tetején, és lágyan olvad a belsejében. Átlósan kettévágva, háromszög alakban tálalva nagyon jól mutat, és könnyen harapható. Friss salátával és valamilyen egyszerű öntettel tálalva komplett fogás. Mivel bőven van benne anyag, ezért egy uzsonnára bőven elég személyenként egy szendviccsel számolni, de még főétkezésként is szinte bárki jóllakik kettővel.