Amikor legutóbb Svábiában jártam (mondják ezt így magyarul?), Stuttgartban egy hangulatos kis vendéglő teraszán azt mondtam a pincérnőnek, hogy hozzon valami helyit, ami igazán jellemző az ottani konyhára. Ő két ételt ajánlott, és ebből az egyik a fleischküchle [ejtsd: fleiskűle], vagyis sváb fasírt volt. Az ilyen utak számomra kötelező kellékeként hazajött egy sváb szakácskönyv, amiből most a fleischkühle és a sváb krumplisaláta került sorra.

Recept nyomtatása
Fleischküchle: eredeti sváb fasírt
Fleischkühle sváb fasírt
Fogás Főételek
Konyha Német
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 12 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Német
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 12 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fleischkühle sváb fasírt
Elkészítés
  1. Áztasd be a kisebb darabokra tépkedett, szikkadt zsemlét langyos vízbe. Vágd apróra a hagymát, a petrezselymet és a szardellát (ez akár el is hagyható, a végén tényleg nem érzed az ízét, csak sós lesz tőle a vagdalt).
  2. Tedd egy tálba a darált húst. A recepteskönyv vagy marha-sertést ír vegyesen, vagy csak marhát. Add hozzá a jól kinyomkodott zsemledarabokat, a tojást, az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet. Sózd, borsozd és ízesítsd a szardellafilével. Keverd el jól a hozzávalókat.
  3. Formázz 8-10 cm-es húsgolyókat. Ízlés szerint zsemlemorzsában is meg lehet forgatni, az eredeti recept szerint ez opcionális, én kihagytam.
  4. Egy széles serpenyőben forrósítsd fel a vajat és az olajat, és tedd bele a húsgombócokat. Süsd mindkét oldalukat 5-6 percig, amíg át nem sültek.
    Fleischkühle sváb fasírt sütése
Megjegyzés

A fleischkühle nem az a kulináris kalandozás a magyar ízbimbóknak, mint akár egy olasz, de főleg egy kínai vagy ázsiai étel. Tulajdonképpen ez egy fasírt, ami sütése és fűszerezése miatt kicsit a hamburgerre emlékeztet. Mindennek ellenére nagyon finom lett, stílusosan sváb krumplisalátával tálalva nagyon jól sikerült, és biztosan fogunk még csinálni.