Az elkészítéséhez egy kicsit több időre és türelemre van szükség, mint a zöldséges rizottók esetében, de talán megéri. A főzés módja is eltér, hagyma-fokhagyma helyett hagyma-sárgarépa-szárzeller az alap.

Recept nyomtatása
Csirkemájas rizottó
Csirkemájas rizottó
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Csirkemájas rizottó
Elkészítés
 1. Tedd föl a csirke alaplét melegedni, hogy mire a rizshez öntöd, elég forró legyen. Közben tisztítsd meg és vágd fel a sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát, majd egy mixer segítségével aprítsd föl őket egészen pürészerű keverékké. Ha zellerszárhoz nehezen jutsz, akkor picit kevesebb zellergumóval helyettesítheted, vagy el is hagyhatod.
  Csirkemájas rizottó 02
 2. Tisztítsd meg a csirkemájat. Szedj le róla minden fölösleges zsírt, inakat. Vágd fel fél-egy centis darabokra. Az eredeti recept azt írja – és ebben lehet valami –, hogy házi csirke zsíros máját használd, hogy krémesebb legyen a végeredmény. Ha tudsz ilyet beszerezni (vagy legalább kukoricán neveltet), akkor ezt javaslom.
  Csirkemájas rizottó 03
 3. Egy lábasban melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, 5 dkg vajat, és tedd bele a zsályaleveleket. Pirítsd kb. egy percig. Én egyébként általában friss és szárított fűszernövény keverékét használom. Ebben az ételben is kb. fele mennyiségű friss zsályalevelet pirítottam, aztán kb. 1 evőkanál szárított zsályával ízesítettem még.
  Csirkemájas rizottó 04
 4. Add hozzá a csirkemájat, borsozd és pirítsd 5-6 percig és néha keverd meg, amíg minden oldalát megkapja.
  Csirkemájas rizottó 05
 5. Öntsd fel 1 dl fehérborral. Keverd el és hagyd, hogy elfője. Ez kb. 5 perc.
  Csirkemájas rizottó 06
 6. Közben egy másik lábasban elkezdheted készíteni a rizst. A másik evőkanál olívaolajat és 5 dkg vajat hevíts fel, öntsd bele a répa, szárzeller és hagyma keverékét. Párold kb. 3 percig, amíg nagyjából elpárolog a leve.
  Csirkemájas rizottó 07
 7. Add hozzá a rizst, keverd el és hagyd pirulni kb. két percig, amíg a szemek széle átlátszóvá nem válik. Ne aggódj a látvány miatt, ez ilyenkor még tényleg úgy néz ki, mintha valami szuperapró magokkal megáldott sütőtök belsejét főznéd.
  Csirkemájas rizottó 09
 8. Öntsd fel a maradék 1 dl fehérborral a rizst, keverd el, és hagyd, hogy elpárologjon. Aztán öntsd fel egy-másfél merőkanál forró alaplével, és folytasd a rizottó készítését az alapreceptben leírtak szerint, adagonként adva hozzá az alaplét és mindig hagyva, hogy elpárologjon.
  Csirkemájas rizottó 11
 9. Amikor a rizs félig megfőtt (a főzési idő a rizottó rizs fajtájától függ, általában 14-20 perc), add hozzá az előre elkészített csirkemájat. Én kiöblítettem egy merőkanál alaplével a csirkemáj edényét is, hogy minden ízt megőrizzek.
  Csirkemájas rizottó 12
 10. Folytasd a rizs főzését a szokásos módon. Adj hozzá egy-másfél evőkanál alaplét, keverd el és várd meg, amíg a nagyját felszívja.
  Csirkemájas rizottó 14
 11. A legvégén, az utolsó adag alaplével add hozzá a reszelt parmezánt, és ízlés szerint sózd meg. Mivel a májat csak a végén szabad sózni, hogy ne keményedjen meg, ezért itt különösen fontos, hogy sótlan alaplét használj. Keverd el még egyszer a parmezánnal, és zárd el alatta a tüzet. Add hozzá a maradék 2 dkg vajat, és fedő alatt hagyd pihenni 2-3 percig. A végén keverd el még egyszer és tálald!
  Csirkemájas rizottó 15
Megjegyzés

Ez a mennyiség 4 ember számára tökéletesen elegendő főételnek, vagy kb. 8-10 fő számára tudsz belőle olaszos módon előételt felszolgálni.