Vannak olyan hús nélküli ételek, amik még az olyan megrögzött húsevőknek, mint én is tökéletesek úgy, ahogy vannak. A zöldséges sült rizs éppen ilyen.

És nemcsak finom, de gyors és egészséges is. Szó szerint 10 perc alatt kész van a legelső mozdulattól számítva. Ha barna rizsből készíted, akkor teljes értékű táplálék. A sült rizs frissen párolt rizsből is készíthető, azonban talán még jobb, ha előző napi, állott rizsből készül.

A zöldséges sült rizs akár önmagában, akár köretként is tökéletes fogás. A mennyiségek 4 főre önálló főételként értendőek, köretként 6-8 főre is elég lehet.

Recept nyomtatása
Zöldséges sült rizs recept
Zöldséges sült rizs
Fogás Főételek, Köret
Konyha Ázsiai
Előkészítés 3 perc
Sütés/főzés 7 perc
Mennyiség
főre
Hozzávalók
Fogás Főételek, Köret
Konyha Ázsiai
Előkészítés 3 perc
Sütés/főzés 7 perc
Mennyiség
főre
Hozzávalók
Zöldséges sült rizs
Elkészítés
 1. Készítsd elő az összes hozzávalót. Vedd elő a rizst, a borsót és a fűszereket, vágd fel hosszú csíkokra a répát, először negyedbe majd fél cm-es szeletekbe a hagymát, egészen apróra a fokhagymát. Ha friss gyömbért használsz, vágd föl azt is csíkokra. A gyors kínai ételek titka az, hogy első lépésként minden hozzávalót főzésre készen a kezünk alá készítsünk, vagyis francia szakszóval a mise en place.
 2. A lehető legnagyobb lángon forrósítsd fel a wokot vagy a serpenyőt, hogy már füstöljön. Add hozzá az olajat, és forgasd körbe, hogy egyenletesen befedje a sütésre használt felületet.
 3. Add hozzá a hagymát, keverd meg és pirítsd kb. fél percig. Vedd le közepesre a lángot, add hozzá a sárgarépát, pirítsd azzal is kb. fél percig. Add hozzá a borsót, sózd, borsozd és add hozzá a gyömbért. Keverd meg még egyszer, majd pirítsd együtt a zöldségeket. Nem kell nekik több 1-2 percnél, amíg a répa roppanósra sül.
  Zöldséges sült rizs készítése 1
 4. Add hozzá a fokhagymát, és legfeljebb fél percig pirítsd még azzal is.
 5. Utolsóként a rizs megy bele. Ezzel is keverd át a zöldségeket, és ízesítsd egy kevés szezámolajjal és szójaszósszal. A kínaiak a sült rizsbe viszonylag kevés szójaszószt tesznek, nem fekete csak halvány lesz tőle. De természetesen a saját ízlésed szerint ízesítsd az ételt.
  zöldséges sült rizs készítése 2
 6. Kész. Forrón tálald és fogyaszd egészséggel!
  Zöldséges sült rizs készítése 3
Megjegyzés

A kínai sült rizs wokban sütve igazán autentikus, de egy serpenyőben is elkészíthető. Serpenyőben ezt a mennyiséget érdemes legalább két részletben sütni. Ha ugyanis egyszerre teszel ennyi zöldséget egy wokba vagy serpenyőbe, akkor nem a tűzforró vason pirulnak, hanem a saját levükben főnek.
Jó étvágyat!