Bevallom őszintén, ez a sütőtök krémleves recept olyan helyről származik, ahonnan az ember legkevésbé gondolná. Egy autópálya pihenő éttermében osztogattak még tavaly ősszel sütőtökös receptfüzetet, és mivel jól nézett ki elhoztam. Aztán megpróbáltunk belőle ezt-azt, és a sütőtök krémleves igazán jól sikerült.

A vicc: számomra utólag, a recept írásakor derült csak ki, hogy igazából egy szerencsétlen félrefordítás miatt egyáltalán nem az eredeti verziót főztük meg. De utólag végiggondolva talán ettől csak még finomabb lett. 

Recept nyomtatása
Sütőtök krémleves
Sütőtök krémleves
Fogás Levesek
Konyha Amerikai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Levesek
Konyha Amerikai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Sütőtök krémleves
Elkészítés
  1. Készítsd elő a zöldségeket. A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a póréhagymát karikákra. A tököt vágd félbe, szedd ki a magját és vágd kockára. Ha a leggyakrabban kapható, hosszúkás kanadai sütőtököt használod, akkor hámozd is meg.
    Sütőtök krémleves 2
  2. Egy lábasban közepes lángon pirítsd üvegesre a hagymát, kb. 5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és a tököt, és így is pirítsd még néhány percig. Ez az a pont, ahol a póréhagymát is hozzáadhatod, hadd piruljon az is. Az én változatomban a félrefordítás miatt az csak később jött hozzá.
    Sütőtök krémleves 3
  3. Öntsd fel a vízzel és ízesítsd sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Alacsony lángon főzd puhára a tököt kb. 30 perc alatt.
    Sütőtök krémleves 4
  4. Add hozzá a tejszínt és pürésítsd turmixban vagy botmixerrel. Add hozzá a póréhagymát, pürésítsd és főzd azzal is még kb. 5-10 percig. Ahogy följebb írtam, ezt a legelején, a tökkel együtt is megteheted, és akkor együtt főnek és puhulnak meg a zöldségek.
Megjegyzés

Melegen tálald. Hűvös őszi hétvégéken akár magában, akár egy jó ropogós ciabatta vagy baguette kenyérrel igazi melegséget hozó étel.