A sonkás pizza talán az egyik legkedveltebb pizza, lévén rendkívül egyszerű és a sonkát szinte mindenki szereti. Sonkás pizza alatt persze nem biztos, hogy mindenki ugyanazt érti – lehet például vastag vagy vékony tésztás, füstölt vagy gépsonkából készített.

Recept nyomtatása
Sonkás pizza
Sonkás pizza
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 90 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 90 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Sonkás pizza
Elkészítés
 1. A sonkás pizza készítése egy tökéletes pizzatésztával kezdődik. A linkre kattintva megtalálod eredeti olasz pizzatészta receptemet, amivel a pizzád szinte pontosan olyan lesz, mint a legjobb nápolyi pizzériában. Állítsd össze a tésztát, és hagyd pihenni legalább másfél órát. A tökéletes olasz pizza 7 titka című cikkemben további tippeket olvashatsz – például azt, hogy a pizzatészta 3-4 nap pihentetés után lesz tökéletes. Ha el tudod készíteni a pizzát ennyi idővel előre, mindenképpen javaslom!
  Pizzatészta recept 5
 2. Vágd a tésztát akkora darabokra, amikből egy-egy pizzát készítesz. 500 g lisztből 3 db, kb. 30-32 cm-es, normál méretű pizza jön ki. (280 g tészta kell egy sonkás pizzához.) Formázz belőlük gombócot, és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyd pihenni még 15 percig. Utána formázd meg a pizzát és tedd egy tepsire, de ha van pizzasütő lapod, az a legjobb. Közben melegítsd elő a sütőd a lehető legforróbb fokozatra.
  Pizzatészta készítése
 3. Készítsd el a „szószt”. Az olasz pizza az egyszerűségétől tökéletes, és nem is kell hozzá semmit főznöd. Egy 32 cm-es pizzán (500 g lisztből 3 db ekkora lesz) kenj el körkörös mozdulatokkal kb. 4 evőkanál passata di pomodorot (passzírozott paradicsomot). Hagyj ki a szélén kb. 2 cm-es sávot, ez lesz a pizza széle. Locsold meg néhány csepp olívaolajjal, szórd meg szárított oregánóval és sózd ízlés szerint. Teríts rajta szét kb. 125 g jól kinyomkodott friss mozzarella sajtot. Kész is az alap, vagyis a pizzaszósz.
  Pizzaszósz recept 3
 4. Tedd rá a sonka szeleteket. Igazán jó minőségű sonkából elég 7-8 vékony szelet, ez nem több mint 80 g. Én alapvetően a magyar áruk híve vagyok, de egy olasz sonkás pizzára nincs jobb, mint valamilyen pármai jellegű sonka. Egyrészt autentikus, másrészt az ízek így érnek össze igazán, harmadrészt pedig a hajszálvékony szeletek teszik igazán élvezhetővé a sonkás pizzát. Kicsit olcsóbb megoldás lehet pl. a Feketeerdő sonka, de ha találsz más márkájú, jó minőségű, lehetőleg vegyszerek nélkül, természetesen érlelt, hajszálvékonyra szeletelt sonkát, az tökéletes.
  Sonkás pizza sütés előtt
 5. Told be a forró sütőbe, és a pizza méretétől valamint a sütőd maximális hőfokától függően 8-12 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a széle is barnás, a tetején a szósz egybeolvadt és a sonka is megsült, ahol kiemelkedik a szószból.
Megjegyzés

Olaszországban nagyon kedvelt formája a sonkás pizzának, amikor sütés után egy jó halom, friss rukolával koronázzák meg, így tálalják. A növény enyhén kesernyés, jellegzetes íze és ropogós frissessége kiválóan egészíti ki a pizzát.