A polenta magyarul puliszka. Nem más, nem több, nem menőbb. Csak esetleg annak hangzik.
A puliszka vagy polenta elkészítése rendkívül egyszerű. Inkább idő és türelem, mintsem konyhai jártasság szükséges hozzá.

Polenta variációi

A polenta elkészítésének számos módja van. Lehet a lentebbi receptemnél hígabbra (több vízzel) főzni, és kissé folyós állapotban tálalni. A vizet részben tejjel helyettesítve, vagy az olaj helyett vajat használva sokkal krémesebb, lágyabb polentát kapsz. Szintén lágyabb lesz, ha nem kukoricadarából, hanem kukoricalisztből készíted.

Divatos éttermi formájában a polentát vagy puliszkát legalább az ebben a receptben írt keménységűre főzik, majd szeletelés után meggrillezik, és úgy tálalják.

Recept nyomtatása
Polenta recept, puliszka
Ebben a puliszka receptben egy kicsit olaszos verziót mutatok be.
Polenta 2
Fogás Alaprecept, Köret
Konyha Magyar, Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Alaprecept, Köret
Konyha Magyar, Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Polenta 2
Elkészítés
  1. Egy nagy lábasban tedd fel a vizet főni. Ha felforrt, add hozzá a sót és az olajat.
  2. Add hozzá lassan, folyamatos keverés mellett a kukoricalisztet vagy kuoricadarát. Figyelj arra, hogy kis adagokban és jól elkeverve kerüljön a vízbe, nehogy csomós legyen.
  3. Főzd 50-60 percen át, lassú tűzön. Közben nagyon gyakran, majdnem állandóan kevergesd.
    A polenta vagy puliszka készítésének fontos része, hogy sokáig és rendszeresen, alaposan átkeverve főzd. Így lesz egyrészt sima, másrészt ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a kukoricalisztben vagy -darában lévő keményítő megfőjön, kocsonyásodjon, és kialakuljon a polenta jellegzetes állaga.
    Tudományosan nézve a keményítőnek ez a lebomlása (ami egyébként ugyanaz a folyamat, amitől pl. a rántás vagy a besamel mártás a sima liszttől „összeáll”) a főzés során észre is vehető. Nagyjából 40 perc után megváltozik a polenta jellege, és az addig sűrű, jellegtelen massza elkezd kocsonyásodni, jobban összeállni, és keverés közben teljesen elválik a lábas falától.
  4. A polentát Olaszországban hagyományosan egy fa vágódeszkára öntve és felszeletelve tálalják. Igazán szép szeleteket kapunk, ha nem késsel, hanem két kezünk közé feszített cérnával vágjuk fel a polentát.
    Polenta 1
Megjegyzés

A polenta egyébként leginkább köretként funkcionál, kiváló húsokhoz, halakhoz, szószos ételekhez. A lenti képen pl. én zsályás csirkemellhez készítettem. Olaszországban gyakran főzik együtt sajtokkal, pl. Gorgonzolával, illetve nem csak kukoricából, de pl. hajdinalisztből vagy bármilyen gabonából, sőt még krumpliból is készítik, ilyenkor általában gesztenyével dúsítják. Zsályás csirkemell