A paprikás csirke nem csak az egyik legkedveltebb, és talán legfinomabb magyar étel, de szerintem a magyar konyha egyik csodája is.

Recept nyomtatása
Paprikás csirke
Paprikás csirke nokedlivel
Fogás Főételek
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Főételek
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Paprikás csirke nokedlivel
Elkészítés
 1. Először darabold fel a csirkét. Ezzel különveszed a szárnyakat, az alsó- és felső combokat, valamint a mellet négybe vágva (egyszer hosszában és utána mindkét felét keresztben). Ezen kívül marad a csirke háta, amit vágj ketté keresztben. Minden húst hagyj rajta a csonton.
 2. Vágj apróra 2 közepes fej hagymát.
 3. Egy nagyobb lábasban, 5 dkg vagy 3 evőkanál zsíron vagy olajon, közepes lángon pirítsd aranysárgára a hagymát, ez kb. 4-5 perc.
 4. Vedd le a tűzről, és keverj el benne 4 teáskanál pirospaprikát.
 5. Add hozzá a csirkét, tedd vissza a tűzre. Forgasd át, és közepes lángon, időnként átforgatva pirítsd 3 percig, hogy a hús minden oldala megfehéredjen.
  paprikás csirke készítése 7
 6. Öntsd fel kb. 2-4 dl vízzel, épphogy ne lepje el.

  A jó szószhoz kevés vízre van szükség. Inkább főzés közben öntsd majd fel, az elején ne lepje el teljesen a víz a csirkét.
 7. Tegyél bele 1-1 db feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát, valamint kb. 3/4 tk. sót.
 8. Fedő alatt puhítsd a csirkét alacsony-közepes lángon. 10 perc után egyszer forgasd át a húst, és utána ne nagyon kevergesd, nehogy szétessen.
 9. Főzd kb. 45 percig. A hús már jöjjön le a csontról. Ez adja meg a paprikás csirkének részben azt a szószosságát, amit említettem. Ha kell, és minden levét elfőné, akkor adj hozzá vizet. Egyszerre nagyon keveset, kb. 50 ml-t.
 10. A végén kb. 5 percig főzd fedő nélkül zsírjára. Sűrű szaftja legyen!
 11. Vedd le a csirkét a tűzről. A habaráshoz keverj el 1,5 dl tejfölt és 1 evőkanál lisztet egy tálban. Öntsd fel a csirke szószával, keverd össze, hogy ne legyen csomós a tejföl.
 12. Öntsd vissza a tejfölös habarást a csirkére. Rázogatva, óvatosan kevergetve - hogy a hús ne essen szét - keverd el a habarást teljesen.
  paprikás csirke készítése 11
 13. Tedd vissza közepes lángra, forrald be, és főzd kb. 3-4 percet.
 14. A paprikás csirke kész. Az igazi élményhez tálald galuskával!
Megjegyzés

A jó paprikás csirke lényege a megfelelő szószban rejlik. Ennek egyik titka, hogy mivel részben a hagyma “állítja elő” a szószt, ezért csak nagyon kevés folyadékkal főzzük, inkább mindig töltsünk utána.

Másik titka az, hogy a paprikás csirkét csonttal együtt főzzük. Tehát az igazi paprikás csirkéhez egy egész, kb. 1,2-1,6 kg-os csirkét vegyél, és minden részét tedd bele még akkor is, ha végül pl. a hátát nem eszed meg. Az élmény összehasonlíthatatlan lesz! Persze készítheted akár előre feldarabolt csirkéből is, nagyjából egy csirkényi hozzávalót vegyél akkor.