A nokedli vagy galuska az egyik legfinomabb, és mégis leggyorsabban elkészíthető köretünk. 

Az egyik legjobb köret egy jó paprikás csirkéhez.

 Ezzel a recepttel jól harapható, finom galuska készíthető.

Recept nyomtatása
Nokedli, galuska
nokedli készítése 5
Fogás Köret
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Köret
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
nokedli készítése 5
Elkészítés
 1. Közvetlenül a főzés előtt állítsd össze a tésztát (a tökéletes nokedli 1. titka). Ne hagyd állni. Ezért itt a hozzávalók és az időzítés is fontos. Én kb. 10 perccel azelőtt, hogy szeretném tálalni a nokedlit, felteszek egy hatalmas lábasban már eleve meleg csapvizet, vagy vízforralóból forró vizet főni, így nagyon hamar felforr.
 2. Készíts még ki egy minél nagyobb serpenyőt, amiben majd az elkészült nokedlikat zsiradékban megforgatod. Még egy nagyobb kézi szűrőre lesz szükséged, azt is készítsd elő!
 3. Egy tálba mérd ki a lisztet, add hozzá a tojást, az olajat (vagy olvasztott zsírt) és a sót. 500 g liszt - 5 tojás - 2 ek. olaj - 1/2 tk. só kb. 4 embernek tökéletes adag nokedli.
 4. Keverd össze a tésztát, és öntsd hozzá a vizet. A víz mennyisége függ a liszt nedvességtartalmától és a tojások méretétől. Óvatosan öntsd a vizet. Lehet, hogy nem kell a fenti mennyiséghez az egész, lehet, hogy egy nagyon kicsit több kell. A nokedli tészta állagát egyszer meg kell "tanulni" felismerni - mert nem lehet pontosan megadni a hozzávalókat. Ez az az állag, ami még sűrű, de már mégis folyós tészta, ami odaragad a tál széléhez.
  nokedli készítése 2
 5. Ha a tészta állaga jó, csak annyira keverd el, hogy ne legyen benne liszt.

  Nem kell kidolgozni, nem kell kevergetni, tilos robotgépet használni (a tökéletes nokedli 2. titka).
 6. Ha forr a víz, tegyél bele egy kevés sót és olajat. Tökéletes akár 90-95-fokos víz is.
 7. Ilyenkor már érdemes a serpenyő alatt begyújtani a tüzet közepes lángon, hogy a zsír elolvadjon, és akár zsírban, akár olajban fogod megforgatni a nokedlit, mire megfő, addigra átforrósodjon.
 8. A nokedliszaggatót tedd a forró víz fölé, töltsd meg a tölcsérét tésztával, és erős, határozott mozdulatokkal dolgozd bele a tésztát. 500 g lisztből készült nokedli általában 2 vagy 3 adagban főzhető meg. Figyelj arra, hogy forró víz felett dolgozol, ne égesd meg magad!
 9. Ahogy beleszaggattál egy adagot, keverd meg fakanállal. Közben most tekerd fel a lángot a serpenyő alatt, amiben a zsiradék várakozik!
 10. Amint feljött a víz felszínére, azonnal kész. Ez általában legfeljebb egy perc azután, hogy beleszaggattad az első adagot.
  nokedli készítése 4
 11. Egy kézi szűrőt a vízbe mártva, szedd ki a nokedliket. Csöpögtesd le őket, és egy mozdulattal öntsd a forró zsiradékra a serpenyőben.
 12. Nagy lángon, kb. 1 perc alatt forgasd át a zsiradékon.
 13. Tálald azonnal!
Megjegyzés

Ha jó tartást akarsz a nokedlinek, akkor a nedvesség főként a tojásokból legyen benne, alig kell hozzá vizet adni. Ha puhábban szereted, akkor 1 vagy akár két tojás helyett tegyél bele fele-fele arányban tejet és vizet. Egy tojás kb. 50 ml.

Nem kell túlfőzni és forgasd át jobb minőségű zsírban (a tökéletes nokedli 3. és 4. titka). Libazsír, kacsazsír, vagy mangalica zsír.

Pörköltek és paprikás ételek illenek a legjobban hozzá – de tulajdonképpen bármilyen szószos ételhez kiváló köret lehet.