Ugyan a különböző rizottók készítési módja kis mértékben eltérhet, de ez a rizottó alaprecept mégis jó sorvezetőül szolgál, bármilyent szeretnél is főzni. Ebben megmutatom, mi az igazi, krémes és fenséges olasz rizottó titka, mire kell figyelned hozzá és hogyan tudod elkészíteni.

Recept nyomtatása
Olasz rizottó készítése: az alaprecept
Vargányás rizotto
Konyha Olasz
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 25 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Konyha Olasz
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 25 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Vargányás rizotto
Elkészítés
 1. Egy lábasban tedd fel a tűzre az alaplét. Ennek forrónak kell lennie addigra, amikor elkezded a rizst főzni. Csirke alaplével intenzívebb, teltebb ízű rizottót kapsz, zöldség alaplével vegetáriánus sőt akár vegán rizottót is készíthetsz.
  Rizottó főzése 1
 2. Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát. A vaj felét olvaszd meg az olajban egy nagy, minél szélesebb lábasban, és add hozzá a hagymát. Lassú tűzön párold néhány percig. Nem szabad megpirulnia, csak üveges legyen. Add hozzá a fokhagymát és párold még fél percig.
  Rizottó főzése 2
 3. Add hozzá a rizst. Keverd el, hogy mindenhol befedje a zsiradék, és pirítsd közepes lángon 2-3 percig. Akkor jó, ha a rizsszemek széle már átlátszó, a közepük fehér.
  Rizottó főzése 3
 4. Öntsd föl a rizst a borral. Keverd meg egyszer, és hagyd elfőni a levét. Fontos, hogy a láng közben kb. közepesen erős legyen.
  Rizottó főzése 4
 5. Most jön maga a főzés, aminél sajnos nem tudod megúszni, hogy majdnem folyamatosan mellette állj. Fontos, hogy közben az alaplét végig kis lángon, forráspont közelében tartsd, különben lehűti a rizst. A rizs alatt közepes lángot érdemes tartani. Ezt idővel ki tudod kísérletezni, az a lényeg, hogy a ráöntött leves forrásban maradjon, de éppen hogy csak gyöngyözzön. Az alábbi két lépést ismételd mindaddig, amíg a rizs el nem készül. A főzési idő általában 16-18 perc, ez mindig rajta van a rizs dobozán.
  I. Egy-másfél merőkanálnyi forró alaplét önts a rizsre.
  Rizottó főzése 5
 6. II. Egy fakanállal keverd el a rizst, hogy mindenhol ellepje a folyadék. Nem kell folyamatosan keverni. Hagyd a rizst főni. Az igazi olasz rizottó lényege éppen ez, vagyis hogy apránként adjuk hozzá a főzőlevet, és hagyjuk elfőni. A lábasod méretétől és a tűz erejétől függően egy-másfél perc alatt elfövi a levét. Ekkor kezdd elölről a folyamatot, vagyis adj hozzá ismét alaplét stb.
  Rizottó főzése 6
 7. Miközben főzöd, az egyes felöntések között van időd arra, hogy lereszeld a parmezánt és fölvágd vagy előkészítsd, amit még a rizottóba teszel. Ez utóbbi lehet zöldség, hús, ehhez lásd majd később a külön rizottó recepteket.
 8. Kb. két perccel azelőtt, hogy a rizs kész lenne, add hozzá az ízesítőt (sáfrány, zöldség, gomba, máj, kolbász stb., ízlés szerint) – ez adja meg a rizottó karakterét. Keverd meg és adj hozzá még egy kevés alaplét. Fontos, hogy a végén krémes, szószban úszó rizsételt kapj, mintha egy nagyon sűrű rizsfőzelék lenne. Nézd meg az utolsó képet, ahol a tányérban van a rizottó. Itt jól láthatod, hogy a rizs jó adag sűrű szószban úszik.
  Rizottó főzése 8
 9. Amikor az utolsó adag alaplét is hozzáadtad, tedd bele a reszelt parmezánt, és keverd el ezzel is. Főzd még fél percig, majd vedd le a tűzről. A rizsnek az olaszok szerint ugyanúgy „al dente”, vagyis haraphatóra kell főnie, mint a tésztának. Akkor jó, ha van minimális rugalmassága és nem teljesen puha, szétfőtt. Tedd rá a tetejére a maradék vajat, és fedd be. Fedő alatt még hadd puhuljon két percig, amíg a vaj elolvad. Ha túl sok levet szívott be, akkor még nyugodtan felöntheted utána.
  Rizottó főzése 9
Megjegyzés

A rizottót melegen, azonnal tálald. Akkor jó, ha igazán krémes, sűrű szaftban úszik a rizs, és ezt idővel felszívja, melegítve már nem az igazi. Reszelt parmezánnal megszórva és egy kis olívaolajjal megöntözve az olasz rizottó csak még jobb lesz.