A margarita pizza az egyik legegyszerűbb pizza, csak mozzarella sajt, paradicsom és bazsalikom van rajta. Az egyszerűsége azonban nem megy az íz rovására! Jó minőségű alapanyagokból és egy jó recepttel a margarita pizza igazi tavaszi-nyári csemege akár otthon elkészítve is!

A margarita pizza rövid története

A margarita pizza egyike az eredeti, nápolyi pizzáknak. A hagyomány szerint 1889-ben, amikor Savoyai Margit olasz királynő ellátogatott Nápolyba, olyan pizzát szolgáltak föl neki, amelyen a feltétek Olaszország színeit jelképezték; zöld (bazsalikom), fehér (mozarella), piros (paradicsom). Az ő tiszteletére viseli azóta is olaszul a pizza Margherita (Margit) nevet, ami margarita pizza néven magyarosodott.

Recept nyomtatása
Margarita pizza recept
Margarita pizza 1
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 90 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 90 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Margarita pizza 1
Elkészítés
 1. Készítsd el a pizzatésztát. A linkre kattintva megtalálod a pizzatészta receptjét és készítésének minden fortélyát. 500 g lisztből 2 db, kb. 36 cm-es, vékony tésztás pizzát tudsz készíteni.
  Ha elkészült, hagyd a tésztát pihenni legalább másfél órát, bár szerintem akkor lesz a legtökéletesebb a tészta, ha a 2-5 napig pihenteted a hűtőben felhasználás előtt.
 2. Melegítsd elő a sütőt a lehető legforróbb fokozatra, és formázd meg a pizzatésztát. Készítheted négyszögletes tepsiben is, vagy kör alakú pizzasütő lapon, illetve pizzakövön.
 3. Kend meg a tésztát körkörös mozdulatokkal a passzírozott paradicsommal, hogy a szélén kihagysz egy kb. 1 cm-es sávot. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, ízesítsd sóval és oregánóval. A receptnél megadott mennyiségek 2 db 36 cm-es pizzára szólnak, tehát egy pizzához a felével számolj.
  Margarita pizza készítése 1
 4. Vágd kb. fél-1 cm vastag szeletekre a friss mozzarellát és helyezd el a pizzán. Egy db 36 cm-es margarita pizza kb. 150 g mozzarellával lesz tökéletes. Ha kevesebb a sajt, nincs íze, ha több akkor viszont már eláztathatja a tésztát.
  Margarita pizza készítése 2
 5. Ha rusztikusabb pizzát szeretnél, a mozzarellát tépkedheted is, ahogy ezen a képen látod.
  Margarita pizza készítése 3
 6. Tedd be a pizzát a sütőbe és süsd meg. Ehhez a sütődet a lehető legforróbb fokozatra állítsd.
  250 fok körüli hőmérsékleten egy 36 cm-es pizza kb. 10 perc alatt, egy 25 cm-es pizza kb. 8 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a széle enyhén barna, a paradicsom és a mozzarella pedig egybeolvadt, kissé felhólyagosodott a közepén.
 7. Amikor kiveszed a sütőből, ízlés szerint tegyél rá friss bazsalikomleveleket, és azonnal, forrón tálald. A friss, gyenge bazsalikom a forró pizzától egy picit megfeketedik, ez természetes.
  Margarita pizza 2
Megjegyzés

Ha jó minőségű paradicsomból és mozzarellából, a hozzávalókat megfelelően adagolva készítik el, akkor a pizzériák legolcsóbb pizzáján a feltétek csodálatos szósszá olvadnak össze. Az ember még ha a pizzát általában sok hússal eszi, akkor is néha szívesen nyúl ehhez a könnyű, friss mediterrán ételhez.
Jó étvágyat!