A gombapaprikás a magyar konyha egyik klasszikus fogása, amit egy keleti körettel párosítottam.

Ha még itt vagy, nem szörnyedtél el a cím láttán, nem kiáltottál ki magyartalannak (amiért egy magyar ételt merek nem magyar körettel tálalni), akkor csak jót tudok neked ígérni! Tökéletes gombapaprikás receptet és egy újabb kalandot a gasztronómia világában, ahol semmi sem állandó! A hagyományos, magyar gombapaprikás a világ egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb köretével: az afrikai eredetű kuszkusszal.

A gombapaprikás alapvetően egy pörköltként elkészített étel, hús nélkül. Mivel a gomba gyorsan megfő, ezért a tökéletes gombapaprikásnak egy igazi titka van: a főzés-sűrítés folyamatát még az előtt kell a hagymánál elérni, hogy hozzáadnánk a gombát.

Recept nyomtatása
Gombapaprikás recept - kuszkusszal
Gombapaprikás kuszkusszal 1
Fogás Főételek
Konyha Magyar
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Magyar
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 50 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Gombapaprikás kuszkusszal 1
Elkészítés
 1. Vágd fel apróra a hagymát és szeleteld fel a gombát. Én szeretem, ha a gombaszeleteknek van tartása, 5-8 mm-esre szoktam őket vágni, de persze ez részben ízlés kérdése.
  Gombapaprikás recept 1
 2. Közepes lángon párold aranyszínűre a hagymát az olajon, kb. 8-10 perc alatt. Nem szabad megégnie, de egy picit már jusson túl az üveges állapoton, legyen némi színe.
 3. Vedd lejjebb a lángot, adj hozzá egy nagyon kevés vizet (kb. fél decit), és hagyd, hogy alacsony lángon főjön.
 4. Főzd a hagymát 30 percig, fél-fél deci vizet hozzáadva mindig, amikor zsírjára sült.
  Ez az a lépés, ami igazi magyaros szaftot csinál a gombapaprikásnak. Mivel a gombát nem kell annyi ideig főzni, mint a húst, ezért van szükség arra, hogy a hagymát előtte magában szósszá főzd. Vagyis: kihagyhatod ezt a lépést, ha gyorsabban szeretnél elkészülni, de az eredmény nem lesz tökéletes.
 5. Vedd le a lábast a tűzről, add hozzá a paprikát és keverd jól el.
  Gombapaprikás recept 2
 6. Add hozzá a szeletekre vágott gombát, sózd és borsozd ízlés szerint. Keverd meg és főzd 5-10 percig. Nem kell hozzá folyadékot önteni, a gomba nagyon gyorsan rengeteg levet fog ereszteni.
  Gombapaprikás recept 3
 7. Közben készítsd el a kuszkuszt. 4 személyre egy bögre kuszkusz (kb. 250 g) és egy bögre forró víz szükséges. Öntsd a kuszkuszt egy tálba, öntsd föl forrásban lévő vízzel, sózd ízlés szerint, és tegyél bele egy evőkanálnyi olívaolajat vagy vajat. Takard le műanyag fóliával és hagyd, hogy magába szívja a vizet.
  Kuszkusz elkészítése 3
 8. Egy tálkában keverd össze a tejfölt a liszttel. Adj hozzá 4-5 evőkanálnyit a gomba levéből (hogy ne legyen majd csomós a gombapaprikás), és keverd jól el.
  Gombapaprikás recept 4
 9. Öntsd a tejfölös szószt az edénybe, keverd el, és főzd 3 percig, hogy a liszt besűrítse a gombapaprikást.
 10. A tálaláshoz egy villával lazítsd meg a kuszkuszt, szedd tányérokba és tálald rajta a gombapaprikást, ahogy a képen is láthatod.
  Gombapaprikás kuszkusszal 1
Megjegyzés

Jó étvágyat!