A csilis bab (vagy chilis bab) a Tex-Mex konyha egyik legismertebb remeke. Angol neve, a chili con carne az angol „chili” (csili) és a spanyol „con carne” (hússal) szavakból áll össze, ez is jól mutatja, hogy tulajdonképpen egy texasi-mexikói ételről van szó.

Recept nyomtatása
Csilis bab
Chilis bab
Fogás Főételek
Konyha Amerikai, Mexikói
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 90 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Amerikai, Mexikói
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 90 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Chilis bab
Elkészítés
 1. A tökéletes csilis bab elkészítéséhez vágd fel a hagymát, a fokhagymát és a csilit. Ez utóbbinak ha kiszeded a magját, akkor szinte egyáltalán nem lesz csípős. Ha csípősen szereted, akkor nyugodtan tegyél bele több csilipaprikát, sőt akár néhányat egészben is.
  Csilis bab 1
 2. Az olajon párold a hagymát kb. 5 percig. Amikor már üveges, add hozzá a fokhagymát, a római köményt és a csilipaprikát, és párold még 2 percig. A római kömény itthon – bár egyre többen ismerik – még mindig különleges fűszernek számít. De fontos, hogy ezt használd, ettől lesz eredeti mexikói karaktere a csilis babnak, és ettől lesz igazán finom!
  Csilis bab 2
 3. Add hozzá a zöld- vagy kaliforniai paprikát, a pirospaprikát és a darált húst, és pirítsd kb. 5 percig, vagy amíg barna nem lesz a hús mindenhol.
  Csilis bab 4
 4. Tedd bele a paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, oreganoval és fahéjjal. Fedő alatt, alacsony tűzön párold egy órát.
  Csilis bab 5
 5. A legvégén add hozzá a leszűrt konzerv babot és a kukoricát (a kukorica elhagyható). Ha nem konzervet használsz, akkor előtte áztasd be a babot és főzd egy órán át, majd szűrd le és úgy add a csilis babhoz. Főzd még 10 percig.
  Csilis bab 7
Megjegyzés

A csilis bab melegen, friss (fehér) kenyérrel a legfinomabb, és szerintem annál jobb, minél többször melegíted. Sőt, van aki azt mondja, hogy nem is szabad frissen enni, hanem előző nap elkészíti és másnap melegítve tálalja. A chili con carnéhoz Amerikában és itthon is gyakran adnak reszelt sajtot (Amerikában cheddart, de trappista vagy itthon könnyebben beszerezhető sajt is tökéletes hozzá) és tejfölt, mind a kettőtől plusz ízeket kap. A tejföl ezen kívül segít élvezni a chili con carne csípősségét.