Az amerikai palacsinta az utóbbi években nagyon közkedvelt lett Magyarországon is. Sokkal kisebb, puffancs palacsintákra gondolj, mint amit mi itthon palacsintaként ismerünk.

Nagyon egyszerű elkészíteni, és nagyon finom!

Recept nyomtatása
Amerikai palacsinta
Az ebben a receptben megadott mennyiségből kb. 16 darab amerikai palacsinta készül, ez nagyjából 4 embernek lehet elegendő (persze ha nincs nagy étvágyuk).
amerikai palacsinta 6
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
amerikai palacsinta 6
Elkészítés
  1. Első lépésben egyszerűen keverd össze a száraz hozzávalókat egy edényben: 200 g lisztet, 10 g sütőport, 4 g sót, 10 g cukrot.
  2. Olvaszd fel az 50 g vajat.
  3. Add a lisztes keverékhez a vajat, a 210 ml tejet és az 1 db tojást. Keverd jól el az egészet. De nem kell kikeverni vagy pihentetni, még akár apróbb csomók is maradhatnak benne.
    amerikai palacsinta 3
  4. Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes vagy kicsit alacsonyabb lángon. Nagyon pici olajat is önthetsz bele, amit szétterítesz a serpenyőben, akkor egészen biztosan szépek lesznek a palacsinták. Készíts elő egy spatulát a sütéshez.
  5. Önts a serpenyőbe kb. fél dl-nyi adagokat a tésztából egy merőkanál segítségével, egymástól elkülönülten. Ezek a palacsinták kb. 8-12 cm-esek lesznek.
  6. Süsd az egyik oldalukon kb. 2-3 percig. Akkor jó, ha a teteje még nem száraz, de már nem is folyik, és elkezdenek apró buborékok megjelenni rajta, a szélei pedig már átsültnek látszanak.
  7. Fordítsd meg az amerikai palacsintát egy spatula segítségével. Ne mozgasd. Süsd 1-2 percig a másik oldalon. Akkor jó, ha halvány színe van.
  8. Lehet édesen vagy sósan is fogyasztani. Tálalhatod juharsziruppal, vajjal, gyümölcsökkel, vagy akár baconnel.
Megjegyzés

Az amerikai palacsinta tésztájának állaga akkor jó, ha egészen sűrű. Már éppen szétfolyik kör alakban, ha majd a serpenyőbe teszel belőle egy kanállal, de egyáltalán nem terül szét. Ha kell, egy kis liszttel sűrítheted, tejjel hígíthatod.

Puffancssága miatt nem tölthető, hanem inkább rá szokták halmozni az ízesítőket.

Kiváló reggelire, vacsorára, vagy akár előételként is.

Amerikában szinte mindig esznek hozzá sült bacont is (igen, még édes állapotában is).