A vargánya talán a szarvasgomba után a legintenzívebb ízű gombafajta. A vargányás rizottót az erőteljes, összetéveszthetetlen zamatai teszik az egyik legfinomabb étellé. Annak ellenére, hogy karakteres ízét mindössze egy kevés vargánya adja, a gomba, a csirke alaplé, a sajt, és a zsiradékok együtt mennyei ízjátékot alkotnak a szánkban. Mindehhez hozzájön a rizsből kioldott keményítőből nyert krémesség, és együtt egyszerűen felejthetetlen lesz ez az étel.

Recept nyomtatása
Vargányás rizottó
Vargányás rizotto
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Vargányás rizotto
Elkészítés
 1. Tedd föl a csirke alaplét melegedni, hogy mire a rizshez öntöd, elég forró legyen. Zöldség alaplével nagyszerű, vegetáriánus változatot kapsz.
  Vargányás rizotto 2
 2. Vágd föl a szárított gombát ízlésed szerint kisebb darabokra és tedd egy tálkába. Önts rá annyi langyos vagy meleg alaplét, hogy ellepje. Tedd félre, hadd szívja meg magát minél jobban a levessel, mielőtt a rizshez teszed.
  Vargányás rizotto 1
 3. Tisztítsd meg és vágd fel a hagymát és a fokhagymát apróra.
 4. Egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat és 5 dkg vajat, és tedd bele a hagymát. Párold közepes lángon kb. 3 percig, amíg üveges nem lesz. A végén add hozzá a fokhagymát.
  Vargányás rizotto 3
 5. Add hozzá a rizst. Keverd el, és hagyd pirulni kb. két percig, amíg a szemek széle átlátszóvá nem válik. Néha keverd meg.
  Vargányás rizotto 4
 6. Öntsd fel a fehérborral, keverd el, és hagyd, hogy a folyadék elpárologjon.
  Vargányás rizotto 6
 7. Öntsd fel egy-másfél merőkanál forró alaplével. Keverd el, és hagyd, hogy a nagyját beszívja. Ismételd a folyamatot.
  Vargányás rizotto 8
 8. A gombát a főzési folyamat során bármikor hozzáadhatod. Az alaplét, amiben a gomba ázott is öntsd a rizshez, hiszen az is rengeteg zamatot szívott magába. Én az utolsó néhány percben szoktam csak hozzáadni, mert így nem fő szét, az íze viszont ettől még intenzív lesz. Sózd, borsozd ízlés szerint.
  Vargányás rizotto 9
 9. Amikor a rizs megfőtt (a főzési idő a rizottó rizs fajtájától függ, általában 14-20 perc, a csomagoláson mindig feltüntetik), keverd bele a reszelt parmezánt, és zárd el alatta a tüzet.
  Vargányás rizotto 10
 10. Add hozzá a maradék 5 dkg vajat, és fedő alatt hagyd pihenni 2-3 percig. A végén keverd el és tálald.
Megjegyzés

Reszelt parmezánnal tálald. Ez a mennyiség 4 ember számára tökéletesen elegendő főételnek, vagy kb. 8-10 fő számára tudsz olaszos módon előételt felszolgálni.