A sonkás pizza rukolával egyike az olasz klasszikusoknak, még ha külön nevet nem is adtak neki. Olaszországban szinte minden pizzériában szerepel a menüben, és feltétlenül érdemes kipróbálni. A füstölt olasz sonka és a rukola külön-külön is elég karakteres ízűek, együtt pedig tökéletesen hozzák azt, amit az olasz ételektől már megszoktunk: az egyszerűség sokszor csodákra képes.

Recept nyomtatása
Sonkás pizza rukolával
Sonkás pizza rukolával
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Sonkás pizza rukolával
Elkészítés
  1. Készítsd el és formázd meg kerekre a pizzatésztát. Mivel ezt a két műveletet nagyon jól összefoglaltam a pizzatészta recept és a pizzatészta formázása cikkeimben, ezért most nem részletezném. A linkekre kattintva pontos leírást találsz arról, hogyan tudod a pizzatésztát elkészíteni.
  2. Az igazi olasz pizzaszószhoz most sincs szükség másra, minthogy körkörös mozdulatokkal szétterítsd a pizzatésztán a sűrű passzírozott paradicsomot, meglocsold egy-két evőkanál extra szűz olívaolajjal, megszórd szárított oregánóval és sóval, illetve szétterítsd rajta a reszelt vagy darabokra tépkedett mozzarellát.
  3. A sonkás-rukolás pizzára a sütés előtt csak a sonka kerül rá feltétként. Hajszálvékonyra szelt, nyers füstölt sonkát, lehetőleg pármait vagy esetleg Feketeerdő sonkát használj. Terítsd el a pizzán a sonkaszeleteket.
    Sonkás pizza rukolával 1
  4. A lehető legforróbbra előmelegített sütőben, a pizza méretétől és a sütőd hőfokától függően süsd meg 8-15 perc alatt. A pizza sütésének fortélyait egy másik oldalon részletesen megtalálod, ha még nem sütöttél otthon olasz pizzát, akkor érdemes elolvasnod.
    Sonkás pizza rukolával 2
  5. Ez tulajdonképpen eddig egy tökéletes sonkás pizza. Most jön az utolsó művelet. Mielőtt forrón tálalnád, egyszerűen terítsd szét rajta a friss rukolaleveleket. A még forró pizza hatására a zöld levelekből mennyei illat fogja belengeni a konyhát.
Megjegyzés

Olaszországban ezt a pizzát nagyon gyakran még egy feltéttel, parmezán sajttal tálalják. Ilyenkor vékony, néhány cm-es parmezán darabokat vágnak a rukola tetejére, szintén már a sütés után. Ehhez a legalkalmasabb eszköz egy zöldséghámozó. Érdemes így is kipróbálni, hiszen a parmezán még egy érdekes, olaszos ízt tud adni ennek az első látásra egyszerűnek tűnő, mégis tökéletes pizzának.