A rántott hús, vagy más néven rántott karaj, rántott szelet, rántott borda, ha lenne nemzeti étel-kedveltségi verseny, szinte biztosan az első helyen végezne a magyarok között.

A finom rántott hús elkészítése, az igazán tökéletes rántott szelet 2 titka!

Recept nyomtatása
Rántott hús
rántott hús
Fogás Főételek
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Főételek
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
rántott hús
Elkészítés
 1. Első lépésben készítsd elő a húst. Ehhez tisztítsd meg a karajt az igényeid szerint, és vágd kb. 2,5 cm-es, 10-11 dkg-os szeletekre. Vagy szeletelt karajt is vásárolhatsz.
 2. Klopfold ki a hússzeleteket, kb. 3-4 mm vastagra.
  hús klopfolása 3
 3. Fűszerezd a hússzeleteket ízlés szerint sóval és borssal. Viszonylag sok fűszert felvesz a rántott borda.
 4. Második lépés a panírozás. Ehhez készítsd elő a hagyományos bundázás kellékeit: egy tányérba tedd a lisztet, egy mélytányérban verd fel a tojásokat, és egy harmadik tányérba a prézlit (zsemlemorzsát).

  A tojásba tehetünk egy csipet sót, a lisztbe vagy a tojásba is borsot, egy nagyon kevés szerecsendiót, jót tesz neki!
 5. A húsokat egyenként panírozd be. Ehhez először forgasd lisztbe, fedje be minden oldalát. Utána rázz le róla minden fölösleges lisztet, tedd tojásba, szintén fedje be a tojás. Alaposan csöpögtesd le, ahogy a hús is, úgy a panír is vékonyan jó, és tedd át a zsemlemorzsába. Jól forgasd meg benne, hogy mindenhol befedje.
 6. A bepanírozott hússzeleteket tedd egy tányérra. Jót tesz neki, ha áll egy keveset, mert megszárad a bunda és ropogósabb lesz sütés után.
 7. Egy nagyobb serpenyőben, lábasban vagy olajsütőben hevíts fel olajat. A rántott húst bő olajban sütjük, attól lesz kívül ropogós, belül puha. Legalább 4-5 cm mély legyen az olaj.
 8. Az olajnak forrónak, 180 fokosnak kell lennie (a tökéletes rántott hús második titka). Egy darab morzsát az olajba dobva teszteld a hőfokát. Amikor azonnal pezseg és feljön az olaj tetejére, akkor jó.
 9. Tedd bele a húsokat az olajba. Mivel magas hőfokra van szükség, ezért inkább kevesebb, mint több húst tegyél bele egyszerre!
  rántott hús sütése 2
 10. A húsok nagyon hamar megsülnek. Egy szelet hús magában 3-4 perc alatt, két szelet hús 4-5 perc alatt megsül. Elég egyszer megfordítani, kb. 3 perc után. Közben jót tesz neki, ha óvatosan egy lapáttal az olajat a hús tetejére is locsolgatod.
 11. Jól csöpögtesd le még a serpenyő fölött, és szedd ki egy tányérra vagy rácsra. Én nem szeretem papírra tenni, mert az könnyen ráragad.
 12. A rántott hús frissen, ropogósan az igazi. Tálald kedvenc köreteddel, és ha lehet egy szelet citrommal, amit ráfacsarva isteni lesz!
Megjegyzés

Rántott húsnak karajt, vagy más néven bordát javaslok.

A tökéletes rántott hús első, ha nem a legnagyobb titka a megfelelő vastagság. Ha túl vastag, akkor nem sül át és könnyen lesz cipőtalp, ha viszont túl vékony akkor gyakorlatilag rántott papír lesz a végeredmény. Javasolt, hogy két réteg folpackot tegyél a húsra klopfolás közben, akkor nem vered szét. Határozott, közepesen erős mozdulatokkal üsd a húst, enyhén kifelé, a széle felé. 4-5-ször meg kell fordítani, mire eléri végső formáját és vastagságát.

A húst egy fogó vagy egy lapát segítségével fordítsd meg. Ne szúrj bele villát, mert megsérted a bundáját, és a bundában sütés lényege fog elveszni!