Pasta al burro – vagyis főtt tészta vajjal a neve az egyik legegyszerűbb olasz tésztaételnek. A tésztán és a vajon kívül csak egyetlen hozzávalót, reszelt parmezán sajtot tartalmaz.

És habár rendkívül egyszerű – bármilyen főzési tudás vagy tapasztalat nélkül elkészíthető – az olasz konyhához méltóan a vaj és a parmezán telt íze tökéletesen egészíti ki a hosszú, haraphatóra főtt tésztát. Éppen ezért fontos, hogy ebben a receptben a vajat ne helyettesítsd margarinnal, és a parmezán helyett se használj gyengébb ízű sajtot.

A pasta al burro ízélményével bármelyik hétköznapi vacsorát fel tudja dobni.

Recept nyomtatása
Pasta al burro
Pasta al burro
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Pasta al burro
Elkészítés
  1. Tedd fel a tésztát főni, és főzd meg még haraphatóra, vagyis al dentére. A vajat közben vagy még előtte vedd ki a hűtőből, hogy amennyire lehet megpuhuljon.
  2. Amikor a tészta kész, szűrd le, de tarts meg valamennyit a főzővizéből. A vajjal és a parmezánnal együtt ez fogja a tésztaszószt alkotni.
  3. Add hozzá a parmezán felét és a kis kockákra vágott vajat. Keverd el és fedő alatt a saját maradék gőzében hagyd még puhulni a tésztát 2-3 percig (a láng már ne égjen alatta). Közben a sajt és a vaj is elolvad, és remek szósszá áll össze.
  4. Azonnal, forrón tálald, a maradék parmezánnal megszórva.
    Pasta al burro
Megjegyzés

A pasta al burro egyszerűsége ellenére – vagy talán éppen azért – része az olasz étkezési kultúrának. Ezen kívül egy teljesen amerikai étel, a Chicken Alfredo (tejszínes csirkés tészta) alapja.
Jó étvágyat!