Hogyan lehet tökéletes palacsintát készíteni? Egy tökéletes palacsinta recept, palacsintatészta alaprecept, amit szinte lehetetlen elrontani. Utána töltheted édesen vagy sósan, fogyaszthatod hidegen vagy melegen, vagy akár magában is.

Recept nyomtatása
Palacsinta alaprecept, palacsintatészta
palacsinta
Fogás Desszertek
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
palacsinta
Elkészítés
 1. A palacsinta tésztához egy tálba tedd bele a lisztet, a tojást, a cukrot és a sót.
 2. A tej felével keverd el csomómentesre.
  palacsintatészta készítése 3
 3. Add hozzá a tej másik felét és a szódavizet. Keverd el ezzel is csomómentesre.
 4. Hűtőben letakarva legalább fél órát pihentesd a tésztát. Ha tovább pihen, az nem baj.
 5. A palacsinta sütése előtt készíts elő mindent: a palacsintatésztát, egy kisebb méretű merőkanalat, a palacsintasütőt és egy spatulát, amivel meg fogod fordítani a palacsintákat sütés közben.
 6. Forrósítsd föl a palacsintasütőt amennyire csak lehet. A palacsinta sütésének talán legfőbb titka, hogy elég forró legyen a serpenyő. Hagyományos serpenyőt használva ez azt jelenti, hogy füstöljön is!
 7. Vedd le közepes-magasra a lángot (a palacsintát azért viszonylag magas lángon kell sütni), és jöhet a palacsinták sütése.
 8. Olajozd be nagyon vékonyan a palacsintasütőt. Ehhez vagy egy kenőecsetet használj, vagy önts bele pici olajat, forgasd meg, és a maradékot öntsd vissza egy tálkába.
 9. Egy kisebb merőkanál vagy szószos kanál segítségével merj egy palacsintányi adagot a forró serpenyőbe.

  Egy palacsinta kb. 60-80 ml tésztából (azaz nagyjából 3/4 dl) készül, de a pontos mennyiség nagyon függ a palacsintasütődtől.
 10. Forgasd körbe a nyelénél fogva a serpenyőt úgy, hogy a palacsintatészta szétterüljön, és egyenletesen vonja be a serpenyő lapos felületét - így alakítva ki a későbbi palacsinta alakját. Dolgozz gyorsan!
 11. Hagyd a tésztát sülni kb. 1-2 percig. A teteje meg fog szikkadni (nem lesz már folyós), és a spatulával alányúlva, a szélét kicsit felhajtva már látni fogod a klasszikus, itt-ott halvány barnás palacsinta mintázatot.
  palacsinta sütése 1
 12. Fordítsd meg a palacsintát.
 13. A másik oldala sokkal gyorsabban sül, ez általában nem több, mint fél perc. Nézz alá, hogy szép barna foltos legyen.
 14. Ha megsült, csúsztasd egy tányérra. Az egymás tetejére helyezett palacsinták jól tartják a hőt, nem fognak kihűlni, amíg a többit sütöd.
 15. Folytasd tovább a sütést, amíg az összes tészta el nem fogy.