Az omlett egyike a megannyi, tápláló és finom tojásételnek. Ezt a francia eredetű fogást nálunk sokszor keverik a rántottával, akár még vendéglátóhelyeken is.

A francia omelette szó alapján a világ minden táján hasonlóan nevezett tojásétel elkészítése nem nehéz, bár nem árt néhány alapvető fortéllyal tisztában lenni, és persze pontosan ismerni, hogy mi is az omlett. Az eredmény könnyű, finom tojásétel, ami megjelenésében is a franciás eleganciát tükrözi. Valljuk be, sokkal jobban mutat a tányéron, mint egy „egyszerű” rántotta.

Recept nyomtatása
Omlett recept, omlett készítése
Az omlett százféleképp ízesíthető. Itt most bemutatom az alap omlett receptet (a képeken sajtos omlett látható). Ez alapján könnyű lesz megérteni az omlett elkészítését, és tetszésed szerint ízesítheted.
Omlett
Fogás Alaprecept
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 2 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Omletthez
Ízesítéshez ízlés szerint
Fogás Alaprecept
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 2 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Omletthez
Ízesítéshez ízlés szerint
Omlett
Elkészítés
Az omlett előkészítése
 1. Az omlett nagyon gyorsan elkészül, ezért fontos, hogy mindent a kezed alá készíts. Szükséged lesz a tojás(ok)ra, egy tálra (akár mélytányérra), amiben felverheted őket, a felveréshez egy villára, sóra, valamilyen zsiradékra a sütéshez, illetve ízlés szerint egy kevés tejszínre a tojáshoz. A sütéshez egy jó minőségű serpenyőre és egy spatulára. Ezen kívül készítsd elő azt is, amivel az omlettet ízesíted – pl. reszelt sajt, apróra vágott sonka, gomba stb.
 2. Az egész tojásokat sózd (esetleg borsozd), és verd fel egy mély tálban vagy tányérban. Első titok: A tökéletes omletthez a tojásnak teljesen homogénnek kell lennie, finom habbal a tetején. Ehhez lendületesen de nem erőből, fél-egy percig javasolt felverni.
  Ízléstől függően a tojás lazítható néhány evőkanál tejszínnel. Én személy szerint az omlettben nem szeretem a tejszínt, szerintem a tojás karakteres ízét itt fölöslegesen tompítja. De érdemes kipróbálni, kinek hogy ízlik jobban.
  Megjegyzés: a tojások felverését szinte minden francia forrás egészben és villával (nem habverővel) javasolja. Ezzel szemben angol nyelvű receptekben gyakran találkozni azzal, hogy a fehérjét habbá verik, és úgy adják a sárgájához. Ahogy mindig, most is javaslom, hogy próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, te hogyan szereted. De a francia omlett esetében a tojásokat egészben verik fel, kevésbé habosra.
Az omlett sütése
 1. Az omlett tökéletessége legnagyobb részben a sütésen múlik.
  A tökéletes omlett esetében a serpenyő méretéhez képest viszonylag kevés tojást tudunk sütni. Így az eredmény lapos, kerek omlett lesz, amit nem kell kevergetni ahhoz, hogy átsüljön, nem fog szétesni. Az én tapasztalatom szerint egy nagyjából 20 cm átmérőjű sütőfelületű serpenyő két tojásból készült omletthez tökéletes.
 2. Forrósítsd fel a serpenyőt, és tedd bele a zsiradékot, kb. 1/2 evőkanállal számolj tojásonként. A zsiradék lehet olaj, vaj, finomabb zsír (házi sertés, liba, kacsa), illetve ezek keveréke. Figyelj arra, hogy a zsiradék a serpenyő teljes sütőfelületét befedje, és amennyire lehet, az oldalát is.
  A tökéletes omletthez igen forró serpenyő szükséges – a hőfokot a tojás beleöntése után vedd vissza egy kicsit, közepesre-nagyra. Az omlett egyik titka abban rejlik, hogy elég gyorsan süsd ahhoz, hogy kevergetés nélkül is átsüljön, de mégse égjen vagy barnuljon meg a tojás.
 3. Öntsd bele a tojást a serpenyőbe, és vedd vissza egy kicsit a lángot. Nem kell nagyon, mert a tojás önmagában lehűti. Palacsintasütés-szerű mozdulatokkal forgasd meg finoman a serpenyőt, hogy a teljes felületét érje a tojás.
  Omlett készítése 2
 4. Hagyd sülni a fentiek szerint, ez nem tart sokáig, általában fél-1 perc. Ha túl sok tojás van a serpenyőben, akkor egy spatulával alányúlhatsz, hogy a még folyékony tojás a serpenyő aljára folyjon és megszilárduljon. De az fontos, hogy az omlett kerekségét, formáját ne törd meg.
Az omlett ízesítése
 1. Ennél a pontnál, amikor az omlett már majdnem kész van – csak egy vékony, folyós réteg van a tetején, – szokás hozzáadni az ízesítőket. Ez lehet pl. reszelt sajt, sonka, gomba, zöldségek, ezek keveréke vagy tulajdonképpen bármi, ami kedvedre való. A tojáshoz, és így az omletthez is szinte minden alapanyag megy, csak az ízlésed és a fantáziád szabhat határt.
  Sajtos omlett készítése
 2. Még mielőtt teljesen megszilárdulna a teteje (és nagyon fontos hogy meg ne barnuljon az alja), tekerd fel az omlettet a serpenyőben. Ehhez egy spatulával nyúlj alá, és kb. a harmadánál hajtsd vissza. Ezt ismételd meg a másik oldalról is.
 3. Ha kicsit folyósabban szereted az omlettet, akkor kész is van. Ha szereted teljesen átsütve, akkor ilyenkor érdemes megfordítani, és még egy kis ideig sütni.
Megjegyzés

Az omlett csak frissen jó, azonnal tálald! A sajtot, sonkát stb. ízlés szerint sütés után is az omlettre szórhatod vagy halmozhatod.

Az omlett alapvetően egy-egy személyre készülő étel, nem lehet szépen több részre osztani. Egy személyre 1-3 tojást számolj, és érdemes úgy csinálni, hogy mindenkinek külön süsd – vagy egymás után, vagy külön serpenyőben. De mivel a sütés legfeljebb 2-3 perc alatt kész van, ezért jól előkészítve, 2 serpenyővel 4-6 embernek is könnyen kerülhet az asztalra frissen sütött omlett.

Az omlett tálalásakor lehet az általam kedvelt, feltekert módszert választani (amikor sütéskor háromba vagy kettőbe hajtod – a képeken és a leírásban a háromba hajtás szerepel).

Az omlett tökéletes reggeli vagy vacsora, és mivel szépen tálalható, ezért „menőbb” étkezésekkor is megállja a helyét. Egy a lényeg: úgy ízesítsd és úgy tálald, ahogy neked és vendégeidnek vagy családodnak a legjobban ízlik.
Jó étvágyat!