Miután az étel eredete után kutatva arra jutottam, hogy eredeti muszaka recept nem létezik, igyekeztem görög weboldalakon utánajárni, hogy melyik az a muszaka, amit ez a nemzet a legtöbbet főz manapság. Ami a legérdekesebb volt, hogy én vörösbort gondolnék ebbe az ételbe, de amiben minden görög szakácskönyv megegyezik, hogy karakteres ízű fehérborral (ha igazán görögösre akarod, Retsinával) párolják a húsos szószt. Mivel ettől eltekintve ahány recept, annyi változat, így most itt azt a muszakát mutatom be, ami a világban a legelterjedtebb, amikkel a görög éttermekben is leggyakrabban találkozhatsz.

Recept nyomtatása
Muszaka
Muszaka recept 1
Fogás Főételek
Konyha Görög
Előkészítés 2 óra
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 15 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Görög
Előkészítés 2 óra
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 15 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Muszaka recept 1
Elkészítés
 1. A padlizsánokat vágd hosszában kb. fél cm-es szeletekre. Sózd be őket és tedd félre, hadd eresszék ki kicsit a levüket.
  Muszaka recept 2
 2. Tisztítsd meg a krumplit, vágd fél cm-es karikákra és konyharuhán vagy papírtörlőn szárítsd meg. Egy széles serpenyőben süsd barnára mindkét oldalukat egy kevés olajon. Olívaolajjal sokkal finomabb lesz, de sima étolaj is jó hozzá. Mivel ez a krupli mennyiség még egy nagyon nagy serpenyőbe is csak két-három körben fér bele, ezért miközben sülnek, elkezdheted készíteni a húsos szószt. Közben ha a krumpli egyik oldala megsül, fordítsd meg, utána szedd ki és süsd tovább a maradékot.
  Muszaka recept 9
 3. Vágd apróra a hagymát, és egy mély edényben párold meg egy kevés olajon. Amikor üveges, add hozzá a darált húst, és pirítsd addig, amíg el nem főtte a levét. Ez kb. 15 perc.
  Muszaka recept 8
 4. Közben töröld szárazra a padlizsánt, és süsd meg mindkét oldalát. Ha tudod, grillezd, de serpenyőben olajon éppolyan jó.
  Muszaka recept 6
 5. Ha a hús elfőtte a saját levét, öntsd fel a borral, és hagyd, hogy azt is elfője. Utána add hozzá a paradicsompürét, a fahéjat, sózd, borsozd, öntsd fel kb. 2 dl vízzel és hagyd főni közepes lángon kb. fél órát, illetve amíg a hús puha lesz és teljesen elfőtte az összes levét. Lehet ennél több vagy kevesebb fahéjat is tenni bele, attól függően, hogy ki mennyire szereti ezt a általunk inkább édes ízekhez megszokott fűszert a darált húsos szószban. Közben folytasd a padlizsánok sütését.
  Muszaka recept 12
 6. Készítsd el a besamelt, és hagyd kihűlni. Amikor már legfeljebb kézmeleg, keverd bele a tojást, és dolgozd jól el, hogy egynemű mártást kapj.
 7. Amikor a krumpli és a padlizsán megsült, a húsos szósz is elkészült (a levét elfőtte, a hús puha), a besamel is kész a tojással, elkezdheted a muszaka összeállítását. Egy tepsiben (ez a mennyiség kb. 25×35 cm-es tepsihez, 8 adagra elegendő) rakd le először a krumplikat. Érdemes kicsit megsózni, hiszen a végén enélkül túl íztelen lenne a muszaka. Következő rétegként tedd le a padlizsánok felét, és sózd meg ezeket is. Erre jön a húsos szósz, oszlasd el egyenletesen. A tetejére a maradék padlizsán, és legvégül a besameles szósz kerül.
  Muszaka recept 14
 8. 200 fokra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a teteje meg nem barnul, ez kb. 35-40 perc.
  Muszaka recept 16
Megjegyzés

Ez a muszaka verzió hasonlít az éttermekben felszolgáltakra, ezért ha hagyod egy kicsit kihűlni, akkor szép kockákra vágható. Azonnal tálalhatod, de mint minden rakott étel, ez is nagyon finom melegítve, és a hűtőben néhány napig eláll.