A mézeskalács nem csak itthon, de a világ számos országában ismert és szeretett, fűszeres sütemény. De amíg nálunk szinte kizárólag a keksz jellegű kivitelben, különféle kiszúrókkal formázva és esetleg díszítve ismert, addig máshol gyakran sütik szinte ugyanazt a tésztát formába öntve, kenyér- vagy süteményszerű kivitelben. Franciaországban a pain d’épices [szó szerint: fűszeres kenyér; ejtsd kb. pen dépisz], vagy Amerikában az old fashioned gingerbread [szó szerint: hagyományos gyömbéres kenyér; ejtsd kb. old fesnd dzsindzsbred] kiváló példája ennek.

Nálunk a pain d’épices egy további recept egyik alapanyagaként készült el – bármilyen meglepő, de a franciák ezt húsos ételek ízesítésére és sűrítésére is használják. Mindemellett kiváló végeredmény lett: ízletes, fűszeres mézeskalács, ami nem igényel formázást és pepecselést. Egyszerűen egy sütőformába öntve kisüthető, és valóban mint egy fűszeres kenyér, szeletelve édességként is fogyasztható. Ráadásul nem utolsó sorban sütés után (persze ha kihűlt) azonnal puha és fogyasztható.

A formában sült mézeskalács tökéletes sütemény. Ünnepeken, hétvégén tálalható, de hétköznap is megteszi egy kis desszertnek vagy nasinak. Magában is kiváló, de valamilyen édes szósszal – pl. karamell, csokoládé – megbolondítva egészen különleges csemege.

Egyetlen dolgot nem tud, amit a nálunk hagyományos mézeskalács: nincs szép formája. De ez ne tántorítson el tőle. Tapasztalatból mondhatom, hogy a gyerekeket ez mit sem érdekli: imádtak segíteni a sütésnél, és imádták enni a kenyérszeletre hasonlító formájú, pain d’épices mézeskalácsot.

Recept nyomtatása
Mézeskalács elkészítése sütőformában (pain d’épices recept)
Mézeskalács sütőformában pain d’épices
Fogás Desszertek
Konyha Francia
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 1 óra
Pihentetés 2 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Konyha Francia
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 1 óra
Pihentetés 2 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Mézeskalács sütőformában pain d’épices
Elkészítés
 1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy süteményformát (gyümölcskenyér formát).
 2. A mézet egy kisebb lábasban tűz fölött, vagy egy tálkában mikróban langyosítsd meg. Nem kell, hogy forró legyen, csak annyira langyosodjon meg, hogy folyjon. Szintén langyosítsd meg a tejet is.
 3. Egy tálban keverd össze a száraz anyagokat: a lisztet, a porcukrot, a sütőport és vaníliás cukrot illetve a fűszereket. Csodálatos, színes lisztkeveréket kapsz!
  Mézeskalács recept sütőformában 1
 4. Öntsd hozzá a mézet és keverd el. Utána jöhet a tej, majd a lazán felvert tojások. Keverd el az egészet, amíg egy kissé folyós, homogén masszát nem kapsz.
  Mézeskalács recept sütőformában 2
 5. Öntsd a keveréket a kivajazott és kilisztezett formába. Ez a mennyiség a legelterjedtebb, 30×11 cm-es (felső méret), 7 cm magas gyümölcskenyér formához elegendő. Ha más méreted van, akkor arra figyelj, hogy a tészta kb. a forma 2/3-áig érjen sütés előtt.
  Mézeskalács recept sütőformában 3
 6. Tedd be a sütőbe, dőlj hátra, és élvezd az illatokat. Egy óra alatt elkészül, de azért mielőtt kivennéd ellenőrizd egy tűvel vagy villával, hogy nem folyik-e a közepe.
  Mézeskalács recept sütőformában 4
 7. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni a formában, ez legalább 2 óra. Utána vérmérséklettől függően azonnal szeletelheted és fogyaszthatod (tökéletes lesz), vagy várhatsz vele egy napot, amíg megszívja magát a levegő páratartalmával.
  Mézeskalács recept sütőformában 6
Megjegyzés

Próbáld meg, készítsd el. Még ha elsőre idegenkedsz is attól, hogy a mézeskalács kenyér formát vegyen fel, hidd el, nem fogod megbánni. A karácsonyi asztalra is tökéletes megoldás lesz, ha nem akarsz decemberben két hetet főzéssel tölteni.
Jó étvágyat!