Ez a krémes tejberizs recept már akkor megfogott, amikor Jamie Olivertől először láttam a TV-ben. És nemcsak azért, mert az az odatesztem-hagyomfőni-lekapcsolom fajta (értsd: nagyon egyszerű). De tényleg hihetetlenül krémes lesz a végén a tejberizs. Semmi köze ahhoz a sokszor ragacsos, ízetlen vacakhoz, ami felénk tejberizs néven annak idején a menzán futott. Egyszóval finom. Nagyon finom!

Recept nyomtatása
Jamie Oliver-féle krémes tejberizs elkészítése
Ennek a tejberizsnek a krémességéhez fontos, hogy kerek szemű rizst használj, ami krémesre fő, de a szemek mégis egyben maradnak. Ehhez amúgy tökéletes a sima rizs vagy pl. a rizottó rizs, a lényeg, hogy ne hosszúszemű fajtát használj. Nem a reklám helye – merthogy nem kapok érte pénzt 🙂 – , de nekem ez a tejberizs recept messze legjobban a Müller fél kg-os csomagolásban kapható desszert rizsével sikerült.
Krémes tejberizs
Fogás Desszertek
Konyha Angol
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Konyha Angol
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 30 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Krémes tejberizs
Elkészítés
  1. Első lépésben tedd oda a tűzhelyre a lábast, öntsd bele a tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot és a rizst. Keverj egyet rajta és forrald fel kis lángon, hogy ne fusson ki a tej.
  2. Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzd fél órát. Kétszer-háromszor elég megkeverni.
Megjegyzés

Ha türelmetlen vagy, azonnal kóstolj bele, bár ilyenkor még elég forró. Érdemes melegen elfogyasztani, egyrészt mert ha már az ember megcsinálta akkor miért várjon vele, másrészt mert ha kihűl elég kemény lesz. Ha túl keménynek találod, egy kevés tejjel lehet még hígítani. Szerintem eperlekvárral vagy málnalekvárral a legfinomabb – ha lehet olyannal, amiben a gyümölcs ízét minél jobban kiérezni.
Jó étvágyat!