A galette des rois [ejtsd: gálett dé roá] egy tipikus francia, ünnepi mandulás sütemény. Ők vízkeresztkor, vagyis január elején fogyasztják, de mivel nálunk nem mindenhol szokás ezt az ünnepet külön tartani, ezért én a karácsonyi receptekhez tettem – szentestére vagy karácsonyra is tökéletes. A galette des rois jelentését és a hozzá kapcsolódó kedves francia szokást lásd a recept alatt.

Recept nyomtatása
Galette des rois: francia ünnepi mandulás sütemény
Galette des rois 1
Fogás Desszertek
Konyha Francia
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Konyha Francia
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Galette des rois 1
Elkészítés
 1. Első lépésként melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
 2. A galette des rois-hoz szükséged lesz frangipán krémre, aminek elkészítése rendkívül egyszerű, receptjét a linkre kattintva találod. A 250-300 g frangipán krém egy kicsit kevesebb, mint ami ott a receptnél meg van adva mennyiségnek, így maradni fog belőle.
  Frangipán krém
 3. Terítsd ki az első adag leveles tésztát egy tepsire vagy kerek sütőformára. Én egy pizzalapot használtam ehhez. A leveles tésztát sütőpapírral együtt csomagolják, ez legyen alul, ezen fog sülni a sütemény.
  Galette des rois 2
 4. Halmozd kör alakban a közepére a frangipán krémet. A pontos mennyiség tulajdonképpen ízlés és a leveles tészta méretének kérdése. A 250-300 g frangipán krémből kb. 25 cm-es torta lesz, 3-5 cm magasan tudod a krémet felhalmozni.
  Galette des rois 3
 5. Kend körbe a krémet tojássárgájával egy kenőtoll segítségével 3-4 cm vastagon, ez lesz a ragasztó a két réteg tészta között.
  Galette des rois 4
 6. Fektesd rá a másik tésztát, természetesen azt már sütőpapír nélkül.
  Galette des rois 5
 7. Nyomkodd jól le a széleit ott, ahol a tojással bekented. Lehetőleg ne maradjon benne levegő, jól záródjon a két tésztalap. Vágd körbe egy éles késsel kerek formára. Fontos, hogy női kalap formája legyen, vagyis a töltelék nélküli részből is maradjon körben 3-5 cm a sütőlapon. Ez tud majd felemelkedni, ettől lesz szép torta formája. Tipp: A maradék tészta akár sóval, kömény- vagy szezámmaggal megszórva, magában megsütve is finom nassolnivaló. De töltheted a maradék frangipán krémmel, vagy valamilyen sós töltelékkel, felvágottal, virslivel is.
  Galette des rois 6
 8. Egy villával jól nyomkodd le a széleit, és egy kés fokával vágj mintákat a felső tésztarétegbe. Óvatosan, figyelj arra, hogy csak a tészta tetejét vág be, nehogy átvágd!
  Galette des rois 7
 9. Kend meg a tetejét tojássárgájával.
  Galette des rois 8
 10. Tedd be a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süsd szép aranysárgára.
  Galette des rois 9
Megjegyzés

Szeletekre vágva tálald. A galette des rois melegen és hidegen is nagyon finom. Franciaországban ez kifejezetten egy vízkereszthez kapcsolódó sütemény, külön szokással, ezt lásd lejjebb. Én azt gondolom, hogy mivel nálunk ezt az ünnepet a többség külön nem ünnepli, maga a süti viszont elképesztően egyszerű és elképesztően finom, akár karácsony este vagy egy születésnapon is tökéletes desszert lehet. Aki igazán édesszájú, az meglocsolhatja szeletenként egy evőkanál cukorsziruppal. Ehhez 1 dl vízben keverj el 5 dkg cukrot, forrald fel, és amikor a cukor teljesen elolvadt, húzd le a tűzről. Kiválóak együtt: a leveles tészta és a mandulás töltelék magába szívja az édes szirupot, még jobban kihangsúlyozva az ízeket.