A cretons egy darált sertéshúsból elsőre furcsának hangzó hozzávalókkal – tejjel, szegfűborssal, szegfűszeggel – főzött húskrém. Az ízesítése természetesen tetszés szerint változtatható, igazítható az általunk megszokott ízekhez. Az eredmény egy kellemesen kenhető, finom húskrém, amit nem csak a saját ízlésünk szerint alkothatunk, de a bolti májkrémekkel és hasonlókkal ellentétben garantáltan ízfokozó és adalékanyag mentes.

Recept nyomtatása
Cretons: kanadai húskrém
Cretons 2
Fogás Alaprecept
Konyha Kanadai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 90 perc
Pihentetés 4 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Alaprecept
Konyha Kanadai
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 90 perc
Pihentetés 4 óra
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Cretons 2
Elkészítés
 1. Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát.
 2. Egy nagy lábasba tedd bele az összes hozzávalót a zsemlemorzsa kivételével, és keverd el őket.
  Cretons készítése 1
 3. Alacsony lángon, fedő alatt főzd a cretons húskrémet kb. másfél órán keresztül, időnként megkeverve. A végére teljesen pépessé fő benne a hagyma, a cretons-t nem szükséges mixerrel pépesíteni. De természetesen ha kicsit krémesebbre szereted, akkor botmixerrel részben vagy egészben pépesítheted.
  Cretons készítése 3
 4. Add hozzá a zsemlemorzsát és főzd még vele néhány percig.
  Cretons készítése 4
 5. Öntsd kisebb tálkákba, edényekbe, és lefedve tedd hűtőbe. Ebből a mennyiségből kb. 90 dkg jó minőségű, házi húskrém lesz.
  Cretons 1
Megjegyzés

Miután legalább 4 órát állt a hűtőben, kenhető húskrémmé áll össze, ami azért egy kicsit darabosabb lesz, mint amit a bolti krémektől megszoktunk. A québeciek leginkább reggelire eszik pirítóson, vagy kekszekre kenve parti falatokként. Tulajdonképpen minden formában fogyasztható, ahogy egy kenőmájast vagy egy húskrémet fogyasztanál.

Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért ha hűtőben tárolod, akkor néhány nap alatt el kell fogyasztani. Ez a mennyiség azonban nem kevés, egy négy tagú család akár négyszer is jól be tud belőle reggelizni. Amit elsőre úgy ítélsz, hogy nem esztek meg, azt egy műanyag dobozban tedd a mélyhűtőbe, ott hónapokig is eláll.