A brownie [eredeti nevén chocolate brownie, vagyis csokis brownie, ejtsd kb. bráuni egy amerikai édesség. Konyhatechnikailag elemezve félúton van a torta és a keksz között, édesség- és csokoládéfüggőként leírva egyszerűen csak tökéletes. Kézbe fogható, uzsonnás dobozba pakolható csokibomba, ami puhább és krémesebb, mint egy átlagos dobos torta a sarki cukrászdában. Magyarul: szuperfinom, puha, szaftos csokis süti.

Brownie sokféleképpen készíthető, az egyik recept nem feltétlenül jobb mint a másik. Én Jamie Oliver ragyogó brownie receptjét választottam, mert – mint lejjebb majd a sütés résznél olvashatod – számomra különösen fontos, hogy a brownie igazán puha legyen.

Recept nyomtatása
Csokis brownie recept
A brownie elkészítése tényleg rendkívül egyszerű. Sem különösebb tapasztalatot, sem sok időt nem igényel. Talán az egyetlen kényes pont a sütés: a brownie-t csak a sütőben lehet elrontani. Mivel alavetően egy csokoládébombáról van szó, ezért sok múlik a hozzávalók minőségén. Ugyanaz a brownie recept minőségi étcsokiból (ajánlott: 70% kakaótartalom) és kakaóporból egy klasszissal jobb lesz, mint olcsóbb társaikból.
Brownie
Fogás Desszertek
Konyha Amerikai
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 33 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Konyha Amerikai
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 33 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Brownie
Elkészítés
 1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, öntsd egy tálba a kristálycukrot, szitáld hozzá a lisztet, sütőport és a kakaóport.
  Brownie recept 1
 2. Gőzfürdő fölött, folyamatosan keverve olvaszd meg a vajat és a csokit, amíg szép fényes krémet nem kapsz.
  A brownie-hoz szokás diót vagy aszalt cseresznyét adni, ezek ropogóssága vagy savanykássága kellmesen ellensúlyozza a brownie jó értelemben vett csokis töménységét. Ha diót vagy szárított cseresznyét is teszel bele, akkor most add hozzá a csokihoz.
  Brownie recept 2
 3. Vedd le a csokit a gőzről, és keverd hozzá a száraz anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, kakaó).
  Brownie recept 4
 4. Add hozzá a tojásokat egyenként, és keverd el őket teljesen a csokis masszában. Amikor az utolsó tojást is hozzáadtad, az egész csodálatosan csillogó krémmé áll össze, ami alig tapad az edény falához és leginkább arra kívánkozik, hogy így nyersen megedd.
  Brownie recept 6
 5. Sütőpapírral bélelj ki egy tűzálló tálat, és öntsd bele a csokis masszát.
  Legalább 5 cm magas, kb. 25*25 cm vagy 18*30 cm-es tűzálló edényt használj. Ebben a méretben a brownie egész magas lesz (kb. 5 cm).
  Ha laposabban szereted, kb. 22*38 cm-es tepsit is használhatsz. Megjegyzem süteményes boltokban, cukrászdákban még Amerikában is gyakrabban találkozni a laposabb verzióval. Valószínűleg azért, mert az könnyebben átsül, és jobban tárolható, szeletelhető. Szerintem pedig finomabb a magas, puha brownie, még ha fotón vagy uzsonnás dobozban nem is mutat olyan jól.
  Brownie recept 7
 6. Az igazán jó brownie a sütésen múlik, és nagyon könnyű elrontani. Ez az a süti, amit semmiképp sem szabad teljesen átsütni – a száraz, megsült brownie inkább fulladást mint élvezetet okoz.
  A sütés titka igazából a tapasztalat, hogy hány percig legyen bent az függ a sütőtől és a brownie magasságától. A magasabb változatnak kb. 33-35 perc kell, vékonyabb brownie-nál 25 perc is elég. Én nem használok hozzá légkeverést, szerintem a brownie-t tönkreteszi, ha túlságosan feljön.
  A jó brownie-nak a teteje már száraz, repedezett, de a beleszúrt villára még rátapad a csokis massza. A belseje ilyenkor a folyékony és a kocsonyásság határán van. Ha kiveszed a sütőből, még sül egy kicsit, és ahogy hűl is szilárdul. Szerintem jobb a félig nyers brownie mint a túlsült, de ez ízlés kérdése. Próbáld ki és tapasztald meg, hogy a sütőd és te hogy szeretitek a brownie-t, de azt sose várd meg, amíg teljesen átsül.
  Brownie recept 8
 7. Vedd ki a sütőből, és hagyd a tepsiben kihűlni. Ha kihűlt, óvatosan tedd át egy vágódeszkára, és vágd fel tetszés szerinti méretű kockákra.
Megjegyzés

Vigyázat! Csokifüggőség veszélye áll fenn!
Jó étvágyat!