A pirított tészta a kínai éttermek egyik legkedveltebb fogása. Talán ott elsősorban azért választjuk, mert viszonylag olcsó, de tartalmas étel.

Otthon elkészítve azonban még igen finom is lehet, ráadásul egyik tökéletes felhasználása a maradék ételeknek, pl. maradék sült húsnak.

Én itt most egy saját receptet mutatok be, ezért és a beletett hús „eredete” miatt nem a kínai, hanem a fúziós ételek közé került ez az étel. Mert hogy mi lehetne fúziósabb, mint a pirított tészta ázsiai világa és a barbecue oldalas markánsan amerikai ízei?

Ezen kívül az egész ételt a bors köré építettem, vagyis az erőteljes feketebors íz az, ami hidat képez a két konyha között. Ha szereted az új ízeket, szereted a borsos ételeket, akkor ez a pirított tészta biztosan ízleni fog!

Recept nyomtatása
Pirított tészta recept barbecue hússal
Pirított tészta barbecue oldalassal
Fogás Főételek
Konyha Fúziós
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 8 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Fúziós
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 8 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Pirított tészta barbecue oldalassal
Elkészítés
 1. Először is főzd meg a tésztát. Én spagettit használtam, de ezt kettétörtem még szárazon, úgy főztem meg bő, lobogó, sós vízben.
 2. Készíts ki minden hozzávalót. Ezt szaknyelven úgy hívják, hogy „mise en place„, és elengedhetetlen olyan, gyorsan készülő ételeknél, mint pl. a pirított tészta.
  - Vágd csíkokra vagy kockákra (ha egészben sütötted) a húst.
  - Szűrd le és hagyd magadhoz közel a megfőtt spagettit. Mivel még pirítva is lesz a tészta, ezért egyáltalán nem kell túlfőzni.
  - Készítsd ki a további ízesítőket: Őrölt borsot (frissen őrölt borssal lesz igazán finom), szezámolajat, rizsecetet, kínai ötfűszer keveréket és a szójaszószt.
  - Nézd át a receptet, és jegyezd meg, mit kell csinálnod. Pirított tészta készítése közben nem lesz időd a tabletedhez szaladgálni, hogy mi is a következő lépés.
  Pirított tészta készítése 1
 3. Forrósítsd fel a wokot a lehető legnagyobb lángon.
 4. Öntsd bele az olajat, oszlasd el a wok belső felületén, és öntsd ki a fölös olajat.
 5. Folyamatosan a legnagyobb lángon, forrósítsd füstölésig a wokot.
  Pirított tészta készítése 2
 6. Tedd bele a hagymát, keverd és pirítsd kb. 30 másodpercig.
  Pirított tészta készítése 3
 7. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még 10 másodpercig. A hagyma és a fokhagyma könnyen megégnek ezen a hőmérsékleten, dolgozz gyorsan!
 8. Add hozzá a húst, keverd el. Borsozd bőségesen. Ennek a receptnek az egyik lényege a bors, én egy „hivatalos” csipetnyit, azaz 0,6 ml-nyit tettem bele. Ez jó néhány hagyományos, kézzel mért csipetnyi mennyiségnek felel meg, és jó erősen borsos lesz tőle az étel.
  Pirított tészta készítése 4
 9. Kevergesd vagy rázogasd kb 2-3 percig, amíg a barbecue szósz erősen karamellizálódott lesz a hús felületén. (Már eleve az volt, hiszen sült húst használunk, most csak még erősebb ízeket csalogatunk elő belőle.)
  Pirított tészta készítése 5
 10. Add hozzá a tésztát, a szójaszószt. Keverd és/vagy rázogasd. A szójaszósz mennyisége igazán ízlés kérdése, akár az itt írtnak a dupláját vagy még többet is beletehetsz.
  Pirított tészta készítése 6
 11. Végül add hozzá az ecetet és az ötfűszer keveréket. Ez utóbbiból nem kell sok bele, csak egy kicsit bolondítsd meg a pirított tésztádat!
 12. Még mindig magas lángon, 2-3 percig pirítsd.
 13. Forrón tálald!
  Pirított tészta készítése 7
Megjegyzés

Ez a recept kifejezetten a barbecue oldalas maradékából készült. Tökéletes felhasználása az ízletes húsnak, de ha magában szeretnéd elkészíteni, akkor sincs probléma. Attól függ, mi van otthon, két lehetőséged is van:

 • Ha van maradék sült húsod (oldalas, csirke, bármi), akkor egyszerűen vegyél 25 dkg-ot belőle, vágd kockákra és forgasd bele 2-3 kanál barbecue szószba. Így használd fel a recepthez.
 • Ha nincs otthon maradék sült hús, akkor 25 dkg csirkemellet vágj kockákra, forgasd bele 2-3 evőkanál barbecue szószba, és egy serpenyőben pirítsd kb. 5 percig. Utána úgy használd fel, mint ahogy az oldalast írom ebben a receptben.

Pirított tészta barbecue oldalassal

És ha már a maradék ételek felhasználásánál tartunk, nem csak a hús, de a tészta is lehet előző napi. Nincs jobb helye egy maradék spagettinek, mint ez az ízgazdag pirított tészta!

Jó étvágyat!