A marhapörkölt kedvenc ételeink egyike, és a magyar konyha ikonikus ételei közé tartozik – nem véletlenül.

Nem csak nagyon finom ez az étel, de a magyar konyha egyik csodája: szó szerint csak paprika, hagyma és zsír alkotják azt a szaftot, amit egyszerűen nem lehet megunni.

Recept nyomtatása
Marhapörkölt
marhapörkölt 6
Fogás Főételek
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 180 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Főételek
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 180 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
marhapörkölt 6
Elkészítés
 1. A marhapörkölt főzéséhez először készítsd elő a hozzávalókat: vágd apróra a hagymát, távolítsd el a hús hártyáját, és vágd 2-3 cm-es kockákra.
 2. Egy nagyobb lábasban olvaszd fel a zsírt, és közepes-nagy lángon párold meg a hagymát 5-6 perc alatt. Pirítani nem kell, de már legyen túl az üveges állapoton, kissé sárguljon.
 3. Vedd le a tűzről, és add hozzá a pirospaprikát. Keverd el.
 4. Tedd vissza a tűzre, keverd 10-15 másodpercig, majd add hozzá a húst. Keverd azt is jól el.
  marhapörkölt 2
 5. Pirítsd a húst 8-10 percig, továbbra is közepes-nagy lángon, időnként megkeverve, amíg minden oldala teljesen megpirul, és elkezd levet ereszteni.
 6. Öntsd fel 1 dl vízzel, most sózd, és innentől alacsony lángon, fedő nélkül főzd amíg teljesen zsírjára le nem pirul a marhapörkölt. Ilyenkor ismét öntsd fel 1-2 dl vízzel. Ezt ismételd addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul.
  marhapörkölt 3
 7. A hústól függően a marhapörkölt általában két és fél – három és fél óra között készül el, fő teljesen puhára. Inkább főzd tovább – nincs rosszabb egy picit rágós pörköltnél. Amikor teljesen megpuhult, még egyszer pirítsd le zsírjára, majd öntsd fel 1-2 dl vízzel, hogy megfelelő szaftja legyen. Forrald be, és a marhapörkölt elkészült!
Megjegyzés

A tökéletes marhapörkölt titka

Szerintem a tökéletes marhapörkölt egyik titka éppen az, hogy nincs túlbonyolítva.

A másik titka, mint minden ételnek, a megfelelő hozzávalók. Használj hozzá jó minőségű zsírt (kacsa, liba, mangalica), és a lehető legfinomabb pirospaprikát. Hidd el, megéri!

A marhapörkölt harmadik titka az, hogy a szaft magától, természetes módon alakuljon ki. Tényleg csak a hagyma és a paprika adja nagyrészt, ehhez pedig sok hagyma, sok paprika, valamint idő és türelem kell. Elégszer kell zsírjára lepirítani, majd kevés vízzel felönteni a húst főzés közben. De sose főjön bő lében!