A kéksajtos lila-hagymás pizza nagyon hamar a család kedvence lett nálunk. Nem emlékszem pontosan, kinek a fejéből pattant ki az ötlet, de az biztos, hogy ez nem amolyan klasszikus pizza. Nem találkozni vele minden olasz vendéglő étlapján, inkább a próbáljunk rádobni két-három feltétet jellegű kísérletezés eredménye. De ez a párosítás annyira jól sikerült, hogy amikor pizzát sütünk, legalább egyet így készítek el.

Recept nyomtatása
Kéksajtos-lila hagymás pizza
Kéksajtos lila-hagymás pizza 2
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Kéksajtos lila-hagymás pizza 2
Elkészítés
  1. Minden olasz pizza sütése egy igazi pizzatésztával kezdődik, aminek a receptjét a linkre kattintva olvashatod. Ha kész van, formázd meg a pizzatésztát és készítsd elő a feltétekhez.
  2. Ehhez is a hagyományos olasz pizzaszósz, a passzírozott paradicsom, szárított oregánó, só, olívaolaj és mozzarella keveréke dukál. Terítsd el egyenletesen a paradicsomot a tésztán egy kanál vagy merőkanál hátsó felével, a szélén hagyj ki kb. egy cm-t. Önts rá egy-két evőkanál olívaolajat, szórd meg szárított oregánóval és sózd. Utána terítsd szét rajta a lecsöpögtetett, kinyomkodott és lereszelt vagy darabokra tépett mozzarellát.
  3. A feltétek tekintetében semmi meglepetés nem lesz a címhez képest. Törd nagyobb darabokra a kéksajtot és vágd kb. fél cm-es karikákra vagy fél karikákra a lila hagymát, majd oszlasd el őket egyenletesen a pizzán. Kéksajtból a legjobb az eredeti olasz Gorgonzola, talán nem véletlenül. De az itthon elég drága, és én is mindig megpróbálok helyettesítő alapanyagokat keresni. Ami tökéletesen jó ehhez a pizzához, az a Niva sajt illetve a Tihany márványsajt, mindkettő kb. feleannyiba kerül, mint a Gorgonzola.
    Kéksajtos lila-hagymás pizza 1
  4. Süsd meg a pizzát. Ehhez a sütőt kapcsold a legmelegebb fokozatra, és a pizza méretétől függően kb. 8-15 percig süsd, amíg a sajtok elolvadnak és a széle szép barna lesz. A pizza sütéséről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.
Megjegyzés

Forrón tálald és fogyaszd. Az erős ízű kéksajt a paradicsommal és a mozzarellával keveredve nagyon kellemesen lágy lesz ezen a pizzán, mire a sütőből kikerül. Az édeskés lila hagyma pedig csak még tökéletesebbé teszi ezt a receptet. Mint minden pizzán, ezen is nagyot dob a csípőspaprikás vagy fokhagymás olívaolaj.