A ham and eggs (kiejtve – vagy itthon sokszor írásban is – hemendex) nevét illetően egy angolszász eredetű, sonkából és tojásból készült, általában reggel fogyasztott étel.

Az elnevezés érdekessége, hogy Amerikában ez nem feltétlenül jelent többet, mint a szavak összessége: „sonka és tojás”. A jó ham and eggs-hez jó minőségű, füstölt sonkára van szükség. Lehetőleg vékonyra szeletelt, valódi combsonkát használj, és ne gépsonkát.

Recept nyomtatása
Ham and eggs recept
Ham and eggs
Fogás Alaprecept
Konyha Amerikai
Előkészítés 2 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Alaprecept
Konyha Amerikai
Előkészítés 2 perc
Sütés/főzés 5 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Ham and eggs
Elkészítés
 1. Személyenként 2-3 tojást, és 2-3 szelet (3-6 dkg) füstölt sonkát számolj.
 2. Egy tapadásmentes serpenyőt forrósíts fel, olvaszd fel benne a zsiradékot vagy öntsd bele az olajat.
 3. Vedd vissza a lángot közepesre, tedd bele a sonkaszeleteket, és kb. 1-1,5 perc alatt közepesen pirítsd meg az egyik oldalukat.
  Megjegyzés: Mivel a sonka már nyers állapotában is fogyasztható (a füstölés-pácolás miatt), ezért a hőkezelésre nem a fogyaszthatóság, csak az ízek kiemelése miatt van szükség, tehát nem kell túlsütni.
 4. Fordítsd meg a sonkát, üsd a tojásokat a sonkaszeletekre, vagy éppen a szeletek közé, ha jobban átsütve szereted. Vigyázz, hogy a sárgája egészben maradjon. Ízlés szerint sózd meg a fehérjét (ha a sárgáját sózod, akkor sütés után foltos lesz), és szükség esetén egy spatulával vagy a serpenyő enyhe mozgatásával hagyd, hogy a fehérje a serpenyő teljes felületén elterüljön.
  Megjegyzés: A ham end eggs esetében a tojás mindig tükörtojás-szerűen van sütve. Ha keverve készíted, az is finom étel, de akkor sonkás rántottának hívják.
 5. Közepes lángon süsd kb. 2 percig, amíg a fehérje megszilárdul.
  Ha nem szereted a folyós sárgáját, akkor egyrészt lefedheted sütés közben, vagy kb. 1 percre megfordíthatod az egészet, hogy a teteje is átsüljön.
Megjegyzés

Azonnal, még melegen tálald. Ízlés szerint borssal vagy pirospaprikával is megszórhatod, ha fűszeresebben szereted.

A ham and eggs kiváló villás reggeli, kenyérrel vagy akár magában tökéletes energia- és fehérjeforrás egy jó nap indításához!
Jó étvágyat!