Készítés közben ragad, nyúlik, és tényleg úgy tűnik, mintha ebből semmi sem jönne ki, mégis azt hiszem ez a legfinomabb hajtogatott krumplis pogácsa élesztő nélkül, amikor elkészül.

Recept nyomtatása
Hajtogatott krumplis pogácsa élesztő nélkül
hajtogatott krumplis pogácsa élesztő nélkül
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 17 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 17 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
hajtogatott krumplis pogácsa élesztő nélkül
Elkészítés
 1. Legelőször főzd meg a krumplit. A recepthez pontosan 20 dkg főtt és áttört krumplira van szükség, ehhez kb. 35 dkg krumplit kell megpucolni, kockákra vágni és megfőzni.
 2. Ha megfőtt a krumpli, szűrd le és törd át. Tedd félre, hadd hűljön ki.
 3. Amikor a krumpli kihűlt, egy nagyobb edényben morzsold össze a 20 dkg lisztet, 1 tk. sót a 20 dkg kockákra vágott, nem túl hideg vajjal.
 4. Add hozzá az áttört krumplit és a 3 tojássárgáját.
 5. Keverd össze jól egy kanállal. Ez az az állapot, amikor ragad, és azt gondolod, hogy elszúrtál valamit. De nem, ilyennek kell lennie.
  hajtogatott krumplis pogácsa készítése 2b
 6. Tedd be a hűtőbe egy fél órára, hogy könnyebb legyen majd hajtogatni.
 7. Öntsd ki a tésztát egy jól belisztezett felületre, a tetejét is szórd meg liszttel, és nyújtsd ki kb. fél cm vastagra, és amennyire lehet téglalap/négyzet formára.
 8. Hajtsd össze olyan formában, ahogy a leveles tésztát szokás.
  • Vagyis hajtsd vissza rá először a fölső harmadát, aztán alulról a maradék harmadát. Így a tészta 3 réteg magas lesz.
  • Rögtön utána végezd el ezt keresztbe is, azaz hajtsd rá a jobb oldali harmadát a közepére, majd az egészre a bal oldali harmadát.
  • Tedd be a hűtőbe egy műanyag fóliába csomagolva, és hagyd fél órát pihenni.
  • A fenti nyújtás – hajtogatás – fél órás hűtés műveletet ismételd meg még háromszor. Vagyis összesen négyszer lesz a tészta kinyújtva és hajtogatva. (Csak érdekesség kedvéért, így elméletileg 6561 réteg keletkezik.)
  • Az utolsó hajtogatás után is tedd be fél órára a hűtőbe.
  • Készítsd elő a sütőt és a tepsit. A sütőt melegítsd be 180 fokra (légkeveréssel), a tepsit pedig lisztezd ki vagy tegyél rá sütőpapírt.
  • Nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra. Egy éles késsel vágj téglalap alakú pogácsákat. Ízlés kérdése, hogy kisebbeket vagy nagyobbakat szeretnél, kb. 1-2 cm legyen az egyik oldala, 2-4 cm a másik oldala.
  • Tedd a pogácsákat az előkészített tepsire. Nem kell sok helyet kihagyni, mert nem fognak nőni.
  • Kend meg a tetejüket tojásfehérjével, és szórd meg pár szem köménymaggal.
  • Tedd be a sütőbe, és süsd aranysárgára kb. 17 perc alatt.
  krumplis pogácsa élesztő nélkül
Megjegyzés

A recept eredetileg a szereterehangoltan blogról származik, és az a fajta, ami szinte úgy tökéletes ahogy van, azaz nem kell változtatni rajta.

Ebből a mennyiségből nagyjából 50-70 db hajtogatott krumplis pogácsa jön ki, a méretétől függően. De ez ne tévesszen meg, nagyon könnyen eteti magát, és hamar elfogy. Nyugodtan készíts dupla adagot!