A gesztenyepüré régi kedvenc desszertje talán minden magyarnak. Szó szerint 10 perc alatt egy tökéletes, cukrászdai minőségű desszertet varázsolhatsz az asztalra!

Recept nyomtatása
Gesztenyepüré
Gesztenyepüré
Fogás Desszertek
Előkészítés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Előkészítés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Gesztenyepüré
Elkészítés
  1. Első lépésben olvaszd ki a gesztenyepüré masszát. Ez szobahőmérsékleten 2-3 óra.
  2. Egy teáskanál porcukorral verd fel a tejszínhabot jó keményre.

    A cukor mennyisége ízlés kérdése. Szerintem nem kell több, mert a gesztenyepüré esetén az édes gesztenyemasszát a könnyed és nem édes tejszínhab tökéletes módon ellensúlyozza.
  3. A gesztenyepüré a tejszínhab-gesztenye-tejszínhab sorrendben készül. Fejenként egy kehelybe vagy pohárba tedd bele először a tejszínhab felét. Ez fejenként kb. 3 jó púpos evőkanál.
  4. Következő lépésben nyomd rá a gesztenyét, fejenként 125 g-ot.
  5. Végül kanalazd rá a maradék tejszínhabot. Ha mutatósabb gesztenyepürét szeretnél, akkor használhatsz nyomózsákot, de szerintem semmi szükség nincs rá otthon!
Megjegyzés

A tökéletes gesztenyepüré első titka az alapanyagokban rejlik. “Gesztenyepüré” feliratú mélyhűtött csomagot vásárolj, ne gesztenyemasszát, mert az előbbi már az ízesített verzió. Nézd meg, hogy a gesztenyén és az ízesítőkön kívül ne tartalmazzon felesleges anyagokat és igazi habtejszínt használj a tökéletes gesztenyepüréhez.

A tökéletes gesztenyepüré második titka az arányokban rejlik. Szerencsére a mai bolti csomagolások ezt támogatják: 2 személyre egy csomag gesztenyepüré massza (250 g) és egy 250 ml-es habtejszín a legjobb párosítás. Ez a desszert így tökéletes, kevesebb tejszínhabbal egyszerűen cukrozott gesztenyemassza lenne.

Írhattam volna akár a tökéletes gesztenyepüré harmadik titkának, hogy legyen egy krumplinyomód otthon, ami ehhez szükséges. Az íze anélkül is finom lesz, de ezek a kis gesztenyekukacok valahogy kellenek az érzéshez!

Az ember persze felveheti az ultrasznob sapkáját, és kijelentheti, hogy a gesztenyepüré csak friss gesztenyéből az igazi. Rajtad áll, hogy pepecselsz-e vagy sem. Én nem vagyok annak sem ellene, pusztán ez a gesztenyepüré 10 perc alatt elkészíthető, és szinte bármelyik boltban beszerezhető hozzá minden hozzávaló. A friss gesztenyéből készült változat pepecselős, egy külön szertartás, semmiképp sem egy egyszerű desszert.

Még egy félreértés, hogy a gesztenyepüré egy magyar desszert. Nem, valójában ez egy olasz eredetű desszert. Mont Blanc (vagyis Európa legmagasabb hegycsúcsának a neve) néven ha nem is mindenhol elterjedt, de az egész világban ismert.