A carbonara spagetti receptjével kapcsolatban van egy jó hírem és egy rossz. A rossz az, hogy amit Olaszországon kívül általában ezen a néven szolgálnak föl – spagetti tejszínes, sonkás szósszal -, annak igazából semmi köze sincs az eredetihez. A jó hírem viszont, hogy ez a recept most az eredeti verziót mutatja be. Vagyis egyszerű, könnyen elkészíthető carbonara spagettit egyenesen Olaszországból!

Recept nyomtatása
Carbonara spagetti
Carbonara spagetti
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Carbonara spagetti
Elkészítés
 1. Vágd fel kb. egy cm-es kockákra a tokaszalonnát. Ha nem kapsz ilyet, tulajdonképpen bármilyen húsos szalonna jó hozzá, de az olaszok általában tokaszalonnából („guanciale”) vagy a híres hasaalja szalonnájukból („pancetta”) készítik.
 2. Egy nagy serpenyőben, plusz zsiradék hozzáadása nélkül, alacsony lángon kezd el pirítani a szalonnát.
  Carbonara spagetti 1
 3. Tedd föl a vizet a spagettinek forrni. Amikor felforrt, tedd bele a tésztát és főzd meg. A szokásosnál kevesebb sóval ízesítsd, mert a szalonna elég sós magában is.
 4. Közben készítsd el a carbonara spagetti „szószt”. Ehhez először válassz szét négy tojást, csak a sárgájára lesz szükséged. Tedd bele egy nagy tálba, és adj hozzá egy ötödik tojást egészben, tehát a fehérjével együtt.
  Carbonara spagetti 2
 5. Add hozzá a reszelt Pecorino sajtot. Ha nem kapsz ilyet, akkor Parmezánt is használhatsz helyette, a lényeg hogy nagyon erős ízű, kemény sajt legyen, hiszen a szalonnán kívül tulajdonképpen ez az egyetlen ízesítő az ételben. Borsozd meg ízlés szerint.
  Carbonara spagetti 3
 6. A tojásokat és a reszelt sajtot egy kézi habverő segítségével keverd össze a tálban.
  Carbonara spagetti 7
 7. Közben figyelj a szalonnára. Akkor van kész, ha a zsírját kiengedte, és a széle ropogósra sült. Vedd ki a serpenyőből, és egy külön tányéron hagyd kihűlni.
  Carbonara spagetti 5
 8. Ha már langyos a szalonna, add hozzá a tojásos keverékhez. Azért kell kihűteni, mert a forró szalonna rántottát csinálna a finom, sűrű szósz helyett.
  Carbonara spagetti 6
 9. Ha a tészta megfőtt, gyorsan kell dolgoznod. A carbonara spagetti szósza úgy jön létre, hogy a tojásos-sajtos keverék a tészta hőjétől sűrű, krémes állagot kap. Szűrd le a spagettit, és forgasd bele a tojásos keverékbe, hogy mindenhol felvegye a szószt. Ha nagyon sűrű lenne, a főzővízből adhatsz hozzá, de arra figyelj, hogy az legfeljebb kézmeleg legyen, különben rántotta lesz a végeredmény.
Megjegyzés

Ezzel a recepttel 25 perc alatt kész a tökéletes carbonara spagetti, amiben a szalonna és a pecorino sajt intenzív ízei markáns szósszá állnak össze. Azonnal, melegen fogyaszd, hiszen éppen a nyers tojások miatt sem hidegen nem az igazi, sem tárolni nem érdemes. Elég nagy energiatartalmú, nehéz étel, ezért a hűvös őszi-téli napok igazán tökéletes, szívet melengető fogása. Ez a mennyiség 4 embernek előételként elegendő, ha főételként fogyasztod akkor 2-3 felnőtt lakik jól vele.