Ez az eredeti török baklava recept isteni finom lett.

Rá kellett hogy jöjjek, a házi baklava elkészítése inkább drága mint bonyolult. Nem a legkönnyebb süti, de ezzel a recepttel első alkalommal is tökéletesre sikerülhet.

Ez a mennyiség egy kb. 25*35 cm-es tepsihez elegendő baklava készítését mutatja be. Ebből attól függően, hogy mekkora méretre vágod, 20-30 darab baklava lesz. Kisebb vagy nagyobb tepsi esetén a hozzávalók mennyiségét igazítsd a tepsi méretéhez.

Habár törökül én sem értek, ez a videó rengeteget segített abban, hogy megértsem, hogyan is kell rétegezni, felvágni a baklavát. Ha baklava készítésébe kezdesz otthon, akkor feltétlenül javaslom, hogy nézd meg előtte ezt a videó baklava receptet, majd a lejjebb lévő pontos hozzávalók alapján állítsd össze:

A videóban a pisztácia alá egy kevés tejbegrízt tesznek. Ez lazábbá teszi a baklavát, és kb. 2,5 dl tej – 50 g gríz a szükséges mennyiség. Én nem tettem bele, és nem is hiányzott.

Recept nyomtatása
Baklava recept
Baklava
Fogás Desszertek
Konyha Török
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 4 óra
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Fogás Desszertek
Konyha Török
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 40 perc
Pihentetés 4 óra
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Baklava
Elkészítés
 1. Először készítsd el a cukorszirupot. Ehhez a vizet, a cukrot, a citrom levét és a rózsavizet keverd el egy lábasban, és forrald kb. 5 percig. Utána tedd félre, és hagyd kihűlni.
  Baklava recept cukorszirup
 2. Törd apróra vagy daráld le a diót vagy a pisztáciát, olvaszd fel a vajat és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  (Sózatlan pisztáciát beszerezni nem olyan egyszerű. Nagyobb piacokon érdemes keresni. De készülj fel, nem lesz olcsó!)
 3. Vajazd ki a tepsit, és fektesd bele a rétestészta felét.
  Baklava recept rétestészta
 4. Vékonyan kend meg vajjal a legfelső réteget, és egyenletesen oszlasd el rajta a darált diót vagy pisztáciát.
  Baklava recept pisztácia rétegezése
 5. Folytasd a rétegzést a maradék rétestésztával. Az utolsó 3-4 lapot kend meg vékonyan vajjal, és úgy rakd rá a következő lapot.
  Baklava recept fölső rétegek
 6. Amikor elkészültél, vágd le a tepsiből kilógó rétestésztát.
  Megmondom őszintén, számomra ez a legnehezebb művelet, úgy vágni körbe, hogy szép is legyen, a tepsi se sérüljön. Ráadásul a tepsid és a réteslapok méretétől függően akár a tészta harmadát is kidobhatod.
 7. Vágd fel a baklavákat egy éles késsel.
  Tetszésed szerinti formákat vághatsz, én a képen kisebb négyszögeket csináltam. Lehet kicsit nagyobb négyzeteket csinálni, majd keresztbe vágva az itthon leggyakrabban látható háromszög formát kapod. Szokták még egyik irányban a másik vágásra kb. 30 fokban vágni, így gyémántforma baklavát kapsz, bár ez igazán kör alakú baklava tepsiben mutat szépen.
  Baklava recept felvágása
 8. Öntsd rá a maradék vajat. Ez rengeteg lesz, a tészta vajban fog úszni, és az az érzésed lesz ha először csinálod, hogy valamit elrontottál. De ne aggódj, ettől lesz igazán puha és ropogós egyszerre, és ettől kapja a baklava utánozhatatlan ízét.
  Baklava recept sütés előtt
 9. Tedd be a tepsit a sütőbe, és süsd meg kb. 35-40 perc alatt a baklavát. Egyenletesen piros, ropogós, de ne égett legyen a teteje, amikor kiveszed.
  Baklava recept sütés után
 10. Egy éles késsel segíts rá a vágások mentén még egyszer, hogy a kis sütemények elkülönüljenek.
 11. Öntsd rá a cukorszirupot. A lenti videón láthatod, hogy még külön tűzre teszik a tepsit, hogy egészen forró legyen. A cukorszirup ilyenkor forrni fog a tepsiben, és első ránézésre úgy fog tűnni, mintha ebből is túl sokat öntenél rá, mert a baklavák úszni fognak.
  Baklava cukorsziruppal
 12. Hagyd hűlni legalább négy órát, amíg a baklava a cukros szirupot beszívja. Keleti ételsor után, vagy csak úgy jókedvedben egy kistányéron tálald, és fogyaszd egészséggel!