A paradicsomos tonhalas tészta egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom olasz tésztaétel. Alig több, mint fél óra alatt kész, és a főzési idő nagy részében nem kell vele foglalkozni, így bármikor egy gyors, de tökéletes vacsora kiváló alapja lehet.

A tonhalas tésztának azonban van két titka, amire ha az ember nem figyel, akkor a könnyed, de mégis karakteres mediterrán ízvilág helyett egy ízekkel fölöslegesen agyonzsúfolt és értékelhetetlen borzalom kerül az asztalra. Olvasd el a receptet, és megtudod ezt a két titkot!

Recept nyomtatása
Tonhalas tészta elkészítése
Tonhalas tészta
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 2 perc
Sütés/főzés 35 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 2 perc
Sütés/főzés 35 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Tonhalas tészta
Elkészítés
 1. A tonhalas tészta első titka máris feltárul, és ez maga az egyszerűség.
  Mint minden olasz étel, egy igazi mediterrán tonhalas tészta is rendkívül egyszerű. Nem áll másból, csak egy jó sugo di pomodoroból (vagyis paradicsomszószból) és tonhalból. Mégis, az ízek összhangja tökéletessé teszi.
  Kezdjük a sugo elkészítésével! Ehhez először vágd apróra a hagymát és a fokhagyma felét (a receptnél megadott mennyiség szerint 2 gerezdet). Az olívaolajon közepes lángon párold meg a hagymát, amíg éppen elkezd sárgulni, kb. 5 percig. Add hozzá a felaprított fokhagymát, és pirítsd még fél percig.
 2. Add hozzá a passzírozott paradicsomot valamint a maradék két fokhagymagerezdet egészben, és fedő alatt, kis lángon párold fél órát, néha megkeverve.
  A passzírozott paradicsomot passata di pomodoro néven lehet konzervben kapni, ha nincs saját készítésű. Ha ezt túl drágának találod, akkor a fele sűrített paradicsommal is helyettesítő, ilyenkor egy kis vízzel engedd fel a szószt.
 3. Nagyjából amikor 10 perce fő a szósz, tegyél fel vizet főni a tésztának. Amikor felforr, sózd és tedd bele a tésztát, főzd meg al dentére, vagyis haraphatóra, ha igazán olasz tonhalas tésztát szeretnél.
 4. Ha a fentiek szerint jársz el, nagyjából egyszerre lesz jó a szósz és a tészta. A paradicsomszósznál nem szentírás a 30 perc, de ennyi idő alatt érnek össze az ízek. Ha hamarabb vagy kicsit később készül el a tészta, az sem baj, a szósz már 20 perc után is finom lesz, és 40 perc sem árt neki.
 5. Vágd apróra a bazsalikomot, add a paradicsomszószhoz, sózd és borsozd ízlés szerint.
  Figyelem! Most jön az igazán finom tonhalas tészta második titka!
 6. Amikor minden kész van, szűrd le a tésztát, és húzd le a paradicsomszószt a tűzről. Szűrd le a tonhalkonzervet, és egy villával meglazítva add hozzá a paradicsomszószhoz a még darabos tonhalhúst. Épphogy csak keverd át, hogy átjárja a szósz, de amennyire lehet nagyobb tonhaldarabok is megmaradjanak benne.
  Ez az a pont, amit sokszor elrontanak, akár étteremben is a tonhalas tésztánál. Nem kell ugyanis sem agyonkeverni, főzni meg mégúgysem, hiszen nem tonhalturmixos tésztát szeretnénk. A tonhal részben így is szétesik, és átveszi a paradicsomos sugo intenzív ízét. A maradék viszont megmarad darabokban, különösen élvezhetővé téve az ételt.
 7. Keverd össze a leszűrt tésztával, és tálald melegen. A képen bazsalikomlevéllel díszítettem.
  Tonhalas tészta
Megjegyzés

A tonhalas tésztát ízlés szerint megszórhatod sajttal, pl. parmezánnal. Azonban az olaszoknál szentségtörés halas tésztára sajtot rakni, ezért én sem raktam rá.
Jó étvágyat!