A Róma pizza egyike az olasz klasszikusoknak, bár talán itthon nem fog nagy népszerűségnek örvendeni. A mozzarella sajton kívül egyetlen feltétje az olajban eltett, sós szardellafilé. Aki szereti az ízét, annak ez a pizza is nagyon fog tetszeni. Aki pedig nem szereti a szardellát, az inkább ne próbálja ki!

Recept nyomtatása
Róma pizza – egy igazi olasz klasszikus receptje
Róma pizza 1
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Róma pizza 1
Elkészítés
 1. Először is melegítsd be a sütőt a legforróbb fokozatra. A róma pizza készítése a hozzávalókat illetően természetesen az igazi, olasz pizzatésztával indul, ehhez lásd a pizzatészta receptemet. Két nagyétkű személyre fél kg lisztből két darab kb. 36 cm-es pizzát kapsz. Ez kevésbé éhes szájak esetén akár 4 főre is elég lehet.
 2. A tésztát formázd meg, ezt ide kattinva olvashatod el. Körkörös mozdulatokkal kend szét rajta a sűrű paradicsompürét (legjobb az olasz passata di pomodoro), kb. egy cm-es szélt hagyva. Locsold meg pizzánként két evőkanál extra szűz olíva olajjal, és szórd meg oregánóval ízlés szerint. Sózni csak óvatosan sózd, mert a hal íze nagyon intenzív.
  Róma pizza 2
 3. Ízlés szerint terítsd el rajta a szardellát. A képeken egy kicsit kisebb pizzát csináltam, de egy 36 cm-esre is tényleg elég nyolc darab, annyira erős az íze. Ráadásul a szardella a hő hatására szinte elolvad, minden falatban érezni fogod.
  Róma pizza 3
 4. Végül tedd rá a mozzarellát, reszelve vagy kézzel tépkedve, ahogy én csináltam a képen.
  Róma pizza 4
 5. Tedd be a forró sütőbe, és a hőfoktól meg a pizza méretétől függően 8-15 perc alatt süsd készre. A pizza sütéséről folyamatosan frissülő tippjeimet ide kattintva találod meg. Forrón tálald!
Megjegyzés

Ez egy igazi nápolyi specialitás, egyike a pizza szülőföldjén felszolgált, nagyon egyszerű de mégis népszerű pizzáknak. Arrafelé egyáltalán nem szokás agyonbonyolítani a pizzákat, és az alappizzának számító margaritához (paradicsom, mozzarella + bazsalikom) vagy marinárához (paradicsom + fokhagyma) képest ez már akár bonyolultnak is mondható. Olaszország más részein ugyanezzel a pizzával „Nápolyi pizza (Pizza Napoli)” vagy „pizza napoletana” néven lehet találkozni, bár ez utóbbit sokszor sajt nélkül, és a szardella mellett kapribogyóval készítik.