A hagyomány szerint 1889-ben, amikor Savoyai Margit olasz királynő ellátogatott Nápolyba, olyan pizzát szolgáltak föl neki, amelyen a feltétek Olaszország színeit jelképezték; zöld (bazsalikom), fehér (mozarella), piros (paradicsom). Az ő tiszteletére viseli azóta is a pizza Margherita (Margit) nevet.

Recept nyomtatása
Pizza Margherita
Pizza margherita
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 75 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Olasz
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 10 perc
Pihentetés 75 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Pizza margherita
Elkészítés
 1. Készítsd el a pizzatésztát. Ha sietsz, akkor elég, ha egy órát hagyod állni, de ha két-három nappal előre elkészíted a tésztát, és hűtőben tárolod, akkor még egy fokkal jobb, igazi pizzériás lesz.
 2. Kb. 1 órával azelőtt, hogy szeretnéd a kész pizzákat megenni, fogd meg a megkelt tésztát, és dolgozd meg egy kicsit. Egy-két percig kell csak gyúrni, hogy kiszorítsd belőle a levegőt. Amikor kész vagy, vágd pizzányi darabokra. Formázz belőle gombócot, takard le és pihentesd még negyed órát. Fél kg lisztből kb. 2 darab, 32-36 cm-es pizza jön ki.
  Pizza margherita 08
 3. Közvetlenül sütés előtt melegítsd elő a sütőt és formázd meg a kerek pizzákat és tedd pizzasütő lapra vagy egy tepsire. Előre bocsátom, hogy ha ez nem sikerül elsőre vagy akár sokadszorra, ne keseredj el. Nem vagy egyedül. Ha elszakad a tészta sincs baj, ezt nem fogod érezni a pizzán.
  Pizza margherita 09
 4. Pizzánként kb. 4 evőkanál passzírozott paradicsomot (passata di pomodoro) teríts szét körkörös mozdulatokkal, egy kanál hátsó felével a pizzatésztán úgy, hogy a szélén kb. egy cm-es rész maradjon ki. Locsold meg egy-két evőkanál extra szűz olívaolajjal, szórd meg ízlés szerint szárított oregánóval, és fektesd rá a szeletelt mozzarella sajtot. Az eredeti pizza margherita esetében kizárólag friss bivalymozzarellát használnak. Ezt itthon elég nehéz beszerezni, bármilyen mozzarellával helyettesítheted, a lényeg, hogy a vízben úszó fajta, és ne a száraz pizza mozarella legyen.
  Pizza margherita 10
 5. Tedd a pizzát a lehető legforróbb sütő aljára. Otthon, hagyományos sütőben nem tudod teljesen leutánozni a faszén tüzelésű pizzakemencéket, de ha ide kattintasz, akkor elolvashatod minden trükkömet, amit eddig a pizza otthoni sütéséről tanultam. A bazsalikomot ne tedd még rá ilyenkor, mert csak megfonnyad, és nem lesz finom. Vagy a sütés utolsó egy-két percében tedd a pizzára (ahogy én a képeken csináltam), vagy még jobb, hogy amikor kiveszed a kész pizzát, akkor teszed rá a friss bazsalikomleveleket.
  Pizza margherita 12
Megjegyzés

Gyönyörű kerek pizza margheritát kapsz, ami könnyen lejön a sütőlapról, ropogós lesz a széle és az alja. A feltét nem áztatja szét a pizzát, a paradicsom és a sajt viszont gyönyörű összhangban finom, krémes szósszá olvad össze. Mint minden pizzához, a pizza margherita tetejére is remekül illik a sütés után egy pici rálöttyintett csípős vagy csípős-fokhagymás olívaolaj, ezt nagyobb hipermarketekben vagy olasz különlegességeket is áruló delikát üzletekben tudod beszerezni. Ennek híján extra szűz olívaolajjal locsold meg, itt tényleg nem több, mint egy evőkanálra gondolok csak.