A petrezselymes újburgonya (vagy petrezselymes újkrumpli) a késő tavasz, kora nyár egyik legfinomabb, legjellegzetesebb körete. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Recept nyomtatása
Petrezselymes újburgonya
petrezselymes újburgonya
Fogás Köret
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Köret
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
petrezselymes újburgonya
Elkészítés
  1. A tökéletes petrezselymes újburgonya elkészítéséhez először áztasd be az újkrumplit jó sós vízbe 1-2 percre, ettől könnyebben lejön a héja.
  2. Egy rövid pengéjű, éles késsel kapard le a héját.
  3. A krumplikat vágd kisebb darabokra. Az egészen kicsik maradhatnak egészben, de nem érdemes 4-5 cm-esnél nagyobb darabokat készíteni, mert nem fognak megpuhulni.
  4. Egy lábasban olvaszd fel közepes lángon a vajat (hogy olvasztás közben ne égjen meg), majd forrósítsd fel. Tedd bele a krumplit, és forgasd át néhányszor.
  5. Fedő alatt, közepes-nagy lángon, a saját zsírjában és levében hagyd az újkrumplit megpuhulni. Ez a krumpli méretétől és korától függően 10-15 perc. 2-3 percenként keverd csak meg, minél kevésbé törjön össze.
    petrezselymes újburgonya készítése 2
  6. A legvégén add hozzá a krumplihoz a sót és a borsot, és fedő alatt még párold 1 percig. Közben aprítsd fel a petrezselymet.
  7. Zárd el alatta a lángot, add hozzá a felaprított petrezselymet. Keverd össze, és fedő alatt, már a tűzről levéve hagyd még a saját gőzében párolódni 5 percet.