A natúr szelet lényegében “natúr” módon, tehát panír vagy szósz nélkül kisütött hús. A natúr szelet általában sertéshúsból, azon belül is karajból készül.

A natúr szelet egyébként nagyon egyszerűen elkészíthető, szinte elrontani sem lehet. Mint minden húsos ételnél, itt is a titok a fűszerezésben és a megfelelő sütési időben rejlik.

Recept nyomtatása
Natúr szelet
natúr szelet
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
natúr szelet
Elkészítés
 1. Ha egész karajt vettél, akkor szeleteld fel, kb. 1 cm-es szeletekre.
 2. Klopfold ki a húst. A natúr szelet vastagsága ideálisan kb. 5-7 mm, és egyenletesen vastag a hús. Tegyél frissentartó fóliát a szeletekre, hogy jobban egészben maradjon a hús.
 3. Sózd és borsozd ízlés szerint a hússzeleteket. A sertéskaraj elég sok fűszert felvesz.
  natúr szelet készítése 1
 4. Ennyi húshoz kb. 5 dkg lisztre lesz szükséged. Ezt öntsd ki egy lapostányérra. Amúgy akár el is hagyható.
 5. A hússzeleteket egyenként forgasd meg a lisztben. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalukat és a szélüket is teljesen befedje.
 6. Egy nagyobb serpenyőben melegíts fel 2-3 evőkanál zsiradékot. Plusz ízt kap a natúr szelet, ha jó minőségű zsírt, pl. kacsa- vagy libazsírt használsz.
 7. Közepes-alacsony lángon süsd ki a húsokat. A sütési idő a hús vastagságától és a tűz erejétől függően oldalanként 4-7 perc. Tedd a szeleteket az olajba, és ne nyúlj hozzá legalább 4 percig. Akkor fordítsd meg, és ne mozgasd.
 8. Ha esetleg elfogy a zsiradék, akkor közben pótold. A natúr szeletet nem bő olajban sütjük, csak annyi kell, hogy ne legyen száraz a serpenyő alja.
 9. A natúr szelet akkor van kész, ha gyönyörű aranybarnára sült, de egyáltalán nem égett meg. A húsnak magának teljesen átsültnek és puhának kell lennie, azonban ne süsd túl, mert akkor könnyen cipőtalpat szolgálhatsz fel.
  natúr szelet készítése 5
Megjegyzés

Ez a natúr szelet recept – körettel, levessel és/vagy desszerttel – 4 főre elegendő szokott lenni.

A liszt egyrészt rápirul a húsra, plusz ízt is ad neki, másrészt pedig egyfajta vékony réteget képez, így még jobban bennmaradnak az ízek. Összességében tehát jóval ízletesebb lesz a natúr szelet, ha lisztbe forgatod a húst sütés előtt.

A natúr szelet tovább ízesíthető: jól illik hozzá a szerecsendió, a zsálya, vagy akár egy kevés pirospaprika. Ezeket a lisztbe is teheted, vagy a nyers húst is ízesítsd vele. Ha további ízeket szeretnél, akkor a hús mellett a serpenyőben süss néhány gerezd, kés lapjával enyhén megnyomott fokhagymát, vagy pár karika vöröshagymát.

Melegen főételként, szinte bármilyen körettel tálalhatod, hidegen fogyasztva lehet majonézes saláták kísérője, előétel, vagy akár szendvicsbe is kiváló.