A gyros (vagy magyarosan írva gírosz) az elmúlt 20 évben közkedvelt mindennapi étellé vált itthon is. Mégis talán aránytalanul többször fogyasztjuk utci árusnál, mint otthon a terített vagy terítetlen asztalnál. A gyros elkészítése pedig nem bonyolult otthon sem, ráadásul a fűszerezésen túl az ember tényleg szabadon választhatja meg, hogy mivel vagy hogyan tálalja.

Ez a csirke gyros recept, amit itt bemutatok hihetetlenül egyszerű. Akár 20 perc alatt az asztalra kerülhet, és egy igazi görög tengerparti nyaralás emlékeit tudod vele az otthonodba idézni.

Recept nyomtatása
Gyros recept: csirke gyros elkészítése otthon
Csirke gyros 1
Fogás Főételek
Konyha Görög
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Fogás Főételek
Konyha Görög
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 10 perc
Mennyiség
személyre
Hozzávalók
Csirke gyros 1
Elkészítés
 1. Készítsd elő a húst. Tisztítsd meg, vágd kb. 1 cm-es csíkokra, szórd meg és dörzsöld be mindenhol gyros fűszerkeverékkel. Én kb. 2 evőkanál kacsa- vagy libazsírt is szoktam 75 dkg csirkemellhez tenni, mert anélkül túl száraz lesz, és kevésbé fog hasonlítani az eredeti, forgó tűz mellett sült gyroshoz. Egyszerűen dörzsöld be a zsírral és a fűszerekkel a húst. Természetesen ezt a zsíradékot helyettesítheted sertészsírral vagy akár olajjal is. Tedd be a hűtőbe pihenni ha van időd rá. Anélkül is jó lesz, de akár egy éjszakát is pácolódhat a hús, csak segít ha átjárják az ízek.
  Csirke gyros hús
 2. Forrósíts fel egy széles serpenyőt, és tedd bele a húst. Nagy lángon, időnként megkeverve vagy megrázva süsd addig, amíg a csirke minden oldala átsül, és egy nagyon kicsit megpirul. Ez kb. 10 perc, és ha rám hallgatsz nem sütöd túl.
  Csirke gyros sütése 1
 3. A hús akkor jó, ha a belseje omlósan puha, a külseje néhol enyhén megpirult, és sülés közben a húsból kifővő víz már elpárolgott.
  Csirke gyros sütése 2
 4. Ízlés szerint tálald. A görögök a gyrost szinte minden esetben sült krumplival eszik – akár tányérban, akár pitában felszolgálva. Elmaradhatatlan még mellőle a friss paradicsom, hagyma és az ízletes tzatziki saláta, de szezon és kedv szerint bármilyen friss zöldség illik hozzá.
  Csirke gyros 2
Megjegyzés

Az igazi görög gyroshoz elengedhetetlen a tzatziki vagy caciki, vagyis a joghurtos-fokhagymás uborka saláta, lásd a receptet a linkre kattintva. Ezt – főleg ha sima joghurtból csinálod – érdemes előző nap előkészíteni. A pita kenyér is jól illik a gyroshoz (recept szintén a linkre kattintva), én ebben a mostani receptben ezt kihagytam. A gyros rendkívül ízletes, és a fenti recept szerint otthon is bármikor és egyszerűen elkészíthető. Fogyaszd egészséggel akár egy borongós téli estén, akár egy napfényes nyári napon!

Jó étvágyat!